Vulnerabilitatea majoră a UE în fața Chinei și Rusiei, punctată de un politolog. Motivul principal pentru care se tem liderii europeni de un "război real, cu bombe și rachete intercontinentale"


Vulnerabilitatea majoră a UE în fața Chinei și Rusiei, punctată de un politolog. Motivul principal pentru care se tem liderii europeni de un "război real, cu bombe și rachete intercontinentale"

Șerban Cioculescu, lector al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, a punctat într-un interviu pentru Libertatea o vulnerabilitate majoră a Uniunii Europene și anume lipsa unității strategice, carență de care profită China și Rusia "negociind separat cu unele ţări membre, oferindu-le avantaje economic".

Astfel, din pricina lipsei unității strategice a UE, liderii europeni se tem de un război real, cu bombe şi rachete intercontinentale, a atras atenția lectorul universitar. 

"Uniunea e încă un actor reactiv, nu unul proactiv, foarte greu modelează sistemul internaţional de securitate, altfel decât la nivel economic", a subliniat expertul în relații internaționale. 

Șerban Ciolculescu: "Problema mare a UE este că ea nu are unitate strategică: vorbim de 28 state, fiecare cu agenda lui separată, nu de un actor global cu o singură voinţă. China şi Rusia speculează în favoarea lor lipsa de unitate a UE, negociind separat cu unele ţări membre, oferindu-le avantaje economice. Asta e marea slăbiciune a UE, evident. Mi-ar plăcea ca în viitor UE să devină un bloc politic care să negocieze unu la unu cu aceste puteri externe. Liderii europeni sunt îngrijoraţi de evoluţiile din triunghiul SUA-China-Rusia, deoarece nu prea au pârghii de influenţă reale. Se tem chiar de un război iscat accidental din jocul alianţelor. Unul real, cu bombe şi rachete intercontinentale, nu cel hibrid care deja e în toi. Uniunea e încă un actor reactiv, nu unul proactiv, foarte greu modelează sistemul internaţional de securitate, altfel decât la nivel economic".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.