Zegrean: Iohannis poate numi pe cine vrea premier! Mă poate propune și pe mine!


Zegrean: Iohannis poate numi pe cine vrea premier! Mă poate propune și pe mine!

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat la Digi 24 că președintele Klaus Iohannis poate desemna pe cine vrea pentru funcția de premier.  

Augustin Zegrean a adus ca argument articolul 103 din Constituţie, conform căruia: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”

"Concluzia e că preşedintele poate numi pe cine vrea.  Constituţia nu spune despre alianţe, spune – un partid cu majoritate absolută, adică un partid care să poată decide în Parlament. Dacă nu există aşa ceva poate numi pe oricine. Mă poate propune și pe mine.

În 2015 cine l-a propus pe Cioloş? A fost propunerea preşedintelui. De ce azi nu ar putea propune preşedintele pe cine doreşte? Poate propune pe oricine, nu poţi forţa mâna preşedintelui", a spus Zegrean.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Liviu Avram îl sfătuiește pe Iohannis: "Nu trebuie să-l redesemneze pe Ludovic Orban ca premier!" Pericolul creat de binomul PSD-CCR

În schimb, deși Constituția ar fi de partea președintelui Klaus Iohannis, potrivit analizei lui Zegrean, jurnalistul specializat pe justiție, Liviu Avram, a atras atenția că CCR-ul pesedizat poate pune bețe în roate în cazul în care va fi desemnat, din nou, Ludovic Orban pentru postul de premier. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.