Ce a decis PSD în cadrul CEx cu privire la soarta lui Toader. Cum l-a umilit autorul sinistrei OUG 13 pe autorul infamei OUG 7


 Ce a decis PSD în cadrul CEx cu privire la soarta lui Toader. Cum l-a umilit autorul sinistrei OUG 13 pe autorul infamei OUG 7

UPDATE 14.30. PSD a votat pentru remanierea lui Tudorel Toader din funcție de ministru al Justiției. Inclusiv premierul Viorica Dăncilă a fost de acord cu schimbarea lui Toader, transmite digi24.ro

Președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au avut o întâlnire de aproximativ o oră în biroul lui Dragnea, înainte de începerea CEX al social-democraților. la finalul discuțiilor, cei doi au refuzat să dea declarații, spunând doar că toate deciziile luate vor fi anunțate abia după ședință. 

Senatul ar putea vota azi, de la ora 15.00, moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader. Înainte de asta însă, de la ora 12.00, este programat să se reunească CEx-ul PSD, unde ar urma să discute dacă ministrul Justiției mai rămâne sau nu în Guvern, potrivit unor surse din PSD, citate de euractiv.ro, care afirmă însă cu convingere că „Toader sigur va fi zburat miercuri”.

Moțiunea împotriva lui Toader, depusă de PNL și USR, a fost amânată până acum de trei ori, apoi marți PSD s-a răzgândit brusc, nedorind s-o mai dezbată pe 6 mai, ci miercuri, după plenul reunit al celor două Camere. Sunt, așadar, șansa mari ca ea să fie adoptată. Procedural, asta nu înseamnă că Toader își pierde automat funcția de ministru. 

Chiar dacă dinspre PSD vin declarații explicite că Toader va fi schimbat din funcție, ar trebui însă ca și premierul Viorica Dăncilă să fie de acord. Potrivit informațiilor publicte de presă în ultimele zile, relațiile dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă s-au răcit considerabil, după ce Guvernul a refuzat adoptarea ordonanțelor de urgență pe codurile penale, președintele social-democrat având chiar în vedere înlocuirea doamnei neconflictuale care pune acum probleme cu un personaj și mai obedient.

Cât de susținut va fi Toader de premierul Dăncilă se va vedea după Comitetul Executiv de azi, la care au fost convocați și miniștrii PSD, scrie europalibera.org. Se vorbește despre înlocuirea lui Toader cu Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae sau Eugen Nicolicea.

Situația lui Toader și refuzul acestui de a adopta o OUG cu modificările la Codurile penale au produs asemenea tensiune în PSD încât Florin Iordache, președintele terifiantei comisii de modificare a legilor justiției și autor al OUG 13, l-a umilit public pe ministrul Justiției spunându-i că a venit neinvitat la comisie, obligată acum să-i rezolve problemele penale ale infractorului PSD. Mai multe detalii AICI

Majoritatea subordonată lui Dragnea care domină comisia Iordache, întrunită marți în mare grabă, intenționează să modifice Codul Penal astfel încât infractorul șef al PSD mai ales să scape de problemele din justiție, scrie adevarul.ro.

Adevărul:Propunerea fostului ministru al PSD (Florin Ioprdache) a părut, la prima vedere, rezonabilă şi celor din Opoziţie. Însă aleşii PNL şi USR voiau să discute şi modificarea unor articole declarate constituţionale, dar problematice, pentru că favorizează mai mult persoanele cercetate sau inculpate decât victimele. Un astfel de articol este cel privind termenele de prescripţie a răspunderii penale, un articol care l-ar avantaja şi pe Liviu Dragnea, cel care e acuzat de fapte care s-au derulat între 2006 şi 2012.

Mai exact, termenul de precripţie a faptei scade de la 10 la 8 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 10 ani, dar care nu mai mult de 20 de ani. De asemenea, termenul de prescripţie scade de la 8 la 6 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea mai mare de 5 ani, dar nu mai mare de 10 ani. Mai mult, termenul de prescripţie specială nu mai este de dublul prescripţiei normale, ci doar de o dată şi jumătate.  Ori, Liviu Dragnea se află exact în situaţia aceasta privind termenele de prescripţie. Odată cu trecerea legii de Parlament şi promulgarea ei, Liviu Dragnea ar putea scăpa, de exeplu, de dosarul angajatelor din PSD la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman.

Florin Iordache a anunţatat că miercurea viitoare, adică pe 24 aprilie, proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, adică forul decizional, până atunci fiind trecut prin plenul Senatului şi încă o dată pe la Comisia pentru legile Justiţiei”.

Cristian Băcanu (PNL) într-o postare pe Facebook: „Noul OUG 13/2017 a fost votat azi în Parlament, în Comisia Specială a lui Ciordache. Scapă de răspundere Dragnea şi mulți alții pentru că se reduc termenele de prescripție.

Cred sincer că trebuie să reluăm protestele!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.