Zile politice fierbinți la Chișinău. Banii, Moscova și Dodon


Zile politice fierbinți la Chișinău. Banii, Moscova și Dodon

Scena  politică  de  la Chișinău  este una foarte fierbinte. În momentul de față, autoritățile de  la București  ar trebui  să  fie foarte prudente. Parlamentul a ratificat acordul privind creditul controversat  oferit de Rusia.  Credit care  nu face altceva decât  să  treacă  Republica Moldova sub  controlul  total  al  Rusiei.  Creditul e în valoare de 200  de milioane euro. Ceva  asemănător  a avut  loc în Ucraina, în 2014. Atunci a  început Euromaidanul.

România nu ar  mai trebui  să  acorde  nici măcar un bănuț  Republicii  Moldova.  Să  se limiteze  totul la schimburi între localități.  Trebuie să  avem  o politică  externă  pragmatică  și să  aplicăm proverbul cu brânza și frații. Ei  au ales, mă  refer la guvernanți, să  fie cu Rusia, atunci  Rusia să  le dea bani.

Lovitura serii trecute (care  s-a dovedit o surpriză) a fost schimbarea  conducerii Curții  Constituționale de  la Chișinău. Andrian Candu, liderul  Pro Moldova și fin al oligarhului  fugar Plahotniuc  a  sesizat Curtea Constituțională. Până  în această  seară, la conducerea CCM se afla socialistul  Vladimir Țurcan.  El a fost înlocuit cu Domnica  Manole, cunoscută  ca fiind o susținătoare  a PAS  și PPDA (partidele de opoziție  conduse de  Maia Sandu, respectiv Andrei Năstase). Următorul pas a fost suspendarea intrării în vigoare a legii privind acordul  de creditare. Ceea ce  este posibil  să  îi convină  perfect Rusiei.

Asta  pentru că,  în primul rând,  Rusia  trece  printr-o criză  puternică. Nu mă  refer  doar la sancțiunile internaționale.  Mă  refer și la coronavirus și, inevitabil, la recesiunea globală  care se anunță drastică.  Și e cât se poate de clar că  Rusia stă  prost cu banii.

În al doilea rând, Moscova ar putea să  dea vina pe autoritățile de  la Chișinău, mai precis chiar pe… Igor Dodon. Adică, să rostogolească narativul că Rusia ar vrea să dea banii, dar decidenții de la Chișinău nu vor.   De  ce pe  Igor Dodon ?  Pentru că  Dodon  este doar acceptat de  Rusia. Dacă  ar fi fost cu adevărat respectat de Putin,  atunci  Putin mergea  la Chișinău.  Însă Putin nu a venit niciodată  la Chișinău în acești patru ani.  În schimb, Dodon merge la Moscova de două ori  pe lună. E adevărat că  nu rezolvă  nimic acolo.

Eu cred că, într-un fel sau altul, Rusia se va lepăda de Dodon – să nu uităm că  anul acesta vor fi alegeri  prezidențiale – și că îl va înlocui cu un jucător mai eficient și mai pe gustul Kremlinului. În eventualitatea unei astfel de ”preselecții”, eu  m-aș uita cu atenție prin zona de nord a Republicii  Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.