Răfuiala SUA-OMS din cauza Chinei a atins un nou nivel. Donald Trump a sistat finanțarea organizației


Răfuiala SUA-OMS din cauza Chinei a atins un nou nivel. Donald Trump a sistat finanțarea organizației

Președintele american Donald Trump a anunțat că a dispus administrației sale să oprească temporar finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății care „a eșuat în misiunea sa de bază” în cazul pandemiei de coronavirus și trebuie „trasă la răspundere”.

„Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului", a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul conferinţei de presă zilnice.

„Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea"  în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenţiei ONU, potrivit AFP, citată de agerpres.ro..

Liderul american a adăugat că OMS a promovat "dezinformarea" din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 - 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari şi "chiar mai puţin" cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicaţii.

"Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese", a explicat preşedintele american, citat de AFP.

În cursul zilei de marţi, secretarul de stat american Mike Pompeo anunţase că SUA doresc să "schimbe radical" modul de funcţionare al organizaţiei. "În trecut, OMS a făcut o treabă bună. Din păcate, de data această, nu a făcut tot posibilul şi trebuie să procedăm astfel încât să facem presiuni pentru a schimba radical situaţia”, a afirmat şeful diplomaţiei americane.

Statele Unite au înregistrat marţi un bilanţ record de 2.228 de decese ca urmarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai mare număr zilnic de morţi la nivel mondial, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Luni şi marţi, bilanţul deceselor a fost de aproximativ 1.500. Recordul anterior pentru numărul zilnic de decese (2.108) a fost înregistrat vineri.

Numărul total de decese de la declanşarea epidemiei noului coronavirus în SUA a atins 25.757.

CITEȘTE ȘI: Ies la iveală legăturile murdare dintre OMS și China. Etiopianul din fruntea organizației a făcut parte dintr-o grupare paramilitară marxistă. Țara sa este datoare vândută chinezilor

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.