Klaus Iohannis ar putea anula acordul dintre MAI și BOR! Vela și Orban au fost convocați de urgență la Cotroceni

Klaus Iohannis ar putea anula acordul dintre MAI și BOR! Vela și Orban au fost convocați de urgență la Cotroceni

Potrivit cotidianului Adevărul, preşedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat de Guvern în legătură cu acordul dintre MAI şi Biserica Ortodoxă privind distribuirea pâinii sfințite și a luminii de Paşti, înțelegere care prevede și o relaxare a măsurilor de carantină în zilele de vineri și sâmbătă. Este foarte posibil ca președintele să le ceară celor doi politicieni liberali să renunțe la acest acord, foarte riscant în condițiile în care virusul este extrem de contagios.

Ludovic Orban şi Marcel Vela au luat decizia de a încheia un acord cu BOR fără să-l consulte pe şeful statului, care ieri a prelungit starea de urgenţă cu încă 30 de zile. Premierul Orban s-a arătat chiar optimist în privința acordului, opinând că acesta „nu va genera riscuri de răspândire a virusului”

Preşedintele a cerut insistent ca românii să respecte în continuare măsurile de izolare socială, pentru că România nu a atins încă vârful pandemiei. În schimb, premierul Ludovic Orban şi ministrul de Interne au relaxat, prin înţelegerea cu BOR, decretul prezidenţial. Potrivit juriştilor PNL, acordul cu BOR contravine ordonanţelor militare, deci nu are bază legală. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, la ora 12:30, pe Ludovic Orban şi pe Marcel Vela la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre acordul MAI-BOR, dar şi despre măsurile pe care Guvernul le va lua în continuare pe timpul stării de urgenţă. La finalul întâlnirii, şeful statului va susţine o conferinţă de presă. 

CITEȘTE ȘI: Reacții dure la Acordul dintre MAI și Patriarhie care relaxează carantina. „Vela și Patriarhul sunt numai buni de băgat în anchetă pentru zadarnicirea combaterii bolilor”