Cronica unei morți așteptate: cazul Kim Jong-un


Cronica unei morți așteptate: cazul Kim Jong-un

De câteva zile, în tabloidele din întreaga lume circulă o veste care a adus un anumit soi de entuziasm pe planetă: liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi decedat în urma unei operații nereușite. În realitate, lucrurile par a sta diferit, presa respectabilă din China susținând că încă nu se poate formula public o astfel de știre. Dar și jurnaliștii chinezi susțin că dictatorul e într-o stare gravă.

Surse din presa chineză susțin că de câteva zile o rută de cale ferată care leagă China de Coreea de Nord a fost scoasă din circuitul public. Este de notorietate faptul că dictatorul coreean preferă să circule cu trenul, nu cu avionul, astfel că decizia pare a se fi luat pentru că Kim Jong-un să poată fi transportat oricând la un spital din China.

În plus, guvernul din Coreea de Sud încă dă asigurări că Kim Jong-un este în continuare la conducerea țării. Nici președintele Statelor Unite, Donald Trump, nu a dorit să se exprime public până acum pe această temă, așa că nimeni nu poate declara cu certitudine că moartea liderului nord-coreean s-a petrecut.

Un argument în favoarea celor care dau ca sigur decesul este acela că Kim Jong-un a lipsit de la cea mai mare sărbătoare națională.

Kim Jong-un nu este în vârstă, presupunându-se că nu are mai mult de 37 de ani, dar ar fi suferit o operație pe cord, care nu a avut o evoluție favorabilă. Astfel, dictatorul nu a mai fost văzut public de la începutul lunii aprilie. Totuși, zvonurile s-au intensificat după ce acesta nu și-a făcut apariția pe data de 15 aprilie la ceremoniile de marcare a nașterii bunicului său, fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir Sen. Această aniversare este cea mai importantă sărbătoare a țării. Desigur, asta nu înseamnă în mod cert că la mijloc e un deces, ci o posibilă stare gravă, rezultată din operația dificilă. Dacă Kim Jong-un moare, locul său în fruntea Coreei de Nord va fi preluat de sora lui, care are un profil psihologic înclinat spre cruzime chiar mai pronunțat decât al fratelui ei.

Totuși, eventualitatea morții lui Kim Jong-un a produs entuziasm la nivel mondial și oamenii din întreaga lume așteaptă cu sufletul la gură ca vestea decesului să primească și o confirmare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.