Bucuria a fost scurtă. TIRANUL nord-coreean nu a murit, nu ar fi fost nici măcar operat, dar se ascunde de noul coronavirus. O persoană din anturajul sonatului ar fi luat C19


Bucuria a fost scurtă. TIRANUL nord-coreean nu a murit, nu ar fi fost nici măcar operat, dar se ascunde de noul coronavirus. O persoană din anturajul sonatului ar fi luat C19

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, în vârstă de 36 de ani, trăieşte şi este bine sănătos, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In, pentru a contracara zvonurile despre problemele de sănătate cu care s-ar confrunta liderul de la Phenian.

"Poziţia guvernului nostru este fermă", a afirmat consilierul Moon Chung-In pentru postul de televiziune american CNN: "Kim Jong Un trăieşte şi are o stare bună de sănătate."

Consilierul a adăugat că liderul nord-coreean se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, o staţiune de pe litoralul estic al Coreii de Nord.

"Nicio acţiune suspectă nu a fost detectată până în prezent", a asigurat oficialul sud-coreean.

Zvonurile despre o starea precară de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulţit după ce absenţa sa de la celebrările publice din 15 aprilie a fost remarcată. Această zi marchează cea mai importantă sărbătoare din calendarul politic nord-coreean, deoarece este ziua în care întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Kim nu a mai apărut în public după şedinţa biroului politic al partidului unic din 11 aprilie şi după turneul în care a inspectat o bază aeriană, acţiune despre care presa nord-coreeană a informat pe 12 aprilie.

Daily NK, un site de ştiri gestionat, în principal, de refugiaţi nord-coreeni, anunţase că liderul Kim Jong Una fost operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare şi, în prezent, este în convalescenţă într-o vilă din provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, Daily NK a susţinut că liderul nord-coreean în vârstă de 36 de ani a fost operat de urgenţă din cauza problemelor legate de "fumat excesiv, obezitate şi oboseală".

Autorităţile sud-coreene au încercat să tempereze astfel de zvonuri."Nu avem nimic pentru a confirma" aceste speculaţii şi "până acum nu a fost detectată nicio acţiune specială în Coreea de Nord", potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Seul de săptămâna trecută.

CNN, citând un oficial american, a informat că Washingtonul "studiază informaţii" conform cărora Kim Jong Un este "în pericol grav după o operaţie chirurgicală".

Joia trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că informaţiile despre o posibilă deteriorare a stării de sănătate a liderului nord-coreean sunt "eronate".

Luni, ziarul oficial Rodong Sinmun a informat că Kim Jong Un a trimis un mesaj de mulţumire muncitorilor care lucrează la Wonsan Kalma, un proiect turistic gigantic de pe coasta de est a ţării. 

Pe de altă parte, un ziar sud-coreean, JoongAng Ilbo, care citează o sursă din China, susține că, de fapt, Kim Jong Un ar fi intrat în autoizolare, întrucât unul dintre membrii gărzilor care îl păzesc este suspect de Covid-19.

Iar echipa de medici din China trimisă în Coreea de Nord, despre care a relatat agenția Reuters, ar fi venit tocmai pentru a oferi consiliere despre noul coronavirus. 

Un alt ziar sud-coreean, Dong-A Ilbo, citează un oficial american sub acoperirea anonimatului care susține că Kim Jong Un se află în stațiunea Wonsan, de pe litoral, loc în care ar fi copilărit. Aici ar fi fost zărit, săptămâna trecută, trenul special cu care călătorește liderul nord-coreean și familia sa. 

Este locul unde Kim Jong Un ar fi ales să se izoleze, ca să nu ia Covid-19. Potrivit oficialului american citat de publicația sud-coreeană, câțiva dintre colaboratorii lui Kim, consilieri și oficiali de rang înalt, ar fi contractat virusul.

Sursa americană mai spune că liderul nord-coreean ar fi fost văzut plimbându-se între 15 și 20 aprilie. 

SURSE: agerpres.ro, Digi24, CNN

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.