Caracatița uriașă a pilelor din sistemul sanitar. Două șefe de la Spitalul Județean Neamț și-au angajat toate rudele. Ce șpăgi se dau pentru un post


Caracatița uriașă a pilelor din sistemul sanitar. Două șefe de la Spitalul Județean Neamț și-au angajat toate rudele. Ce șpăgi se dau pentru un post

Prefectul de Neamț, George Lazăr, a vorbit, astăzi, despre o adevărată caracatiță a angajărilor care ar fi acaparat de ani de zile Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț. Lazăr spune că numai șefa serviciului resurse umane, Carmen Moroșan, prin mâna căreia trec toate angajările la Spitalul Județean, și-ar fi încadrat nu mai puțin de 50 de rude în această instituție sanitară.

„Sub fostele conduceri ale Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț s-a instaurat un regim de tip caracatiță, unde o găsim mare șefă la departamentul financiar-contabilitate pe o doamnă Drăgan, care tot ce intră și iese din spital pe parte de achiziții și finanțe publice este dirijat prin ea. Inclusiv mama ei este șefa magaziei de la blocul alimentar al spitalului iar nepoata ei este pe o altă tură la aceeași magazie.

O altă doamnă, Moroșan, șefă de personal, sub pixul căreia trec toate angajările. Din datele preliminare ar avea aproximativ 50 de persoane rude de gradul I, II, III, IV, fini, afini, angajați la Spitalul Județean, pe banii noștri, pe banii nemțenilor”, a declarat Lazăr, citat de siteul stiri-neamt.ro.

Prefectul a mai spus că va solicita organelor abilitate, să facă investigații cu privire la cele două șefe de al Spitalul Județean.

Lazăr (declarație preluată din mesagerulneamt.ro): „Revenind la doamna Drăgan, ca să coordonezi tot ce înseamnă achiziții la spitalul județean, să coordonezi tot ce înseamnă partea de finanțe a spitalului Neamț și să-ți angajezi rudele în tot felul de posturi-cheie (…) și de acolo să-ți dirijezi lucrurile cum vrei și să nu-ți pese de miile de oameni care sunt pacienți ai Spitalului Județean Neamț și nu doar în perioada de COVID avem pacienți la spitalul județean Neamț! Și să raționalizezi mâncarea și să nu te gândești niciodată la partea de hrană a pacienților este un act iarăși meschin, din punctul meu de vedere, strigător la cer. (...)

O să cer față de cele două doamne, despre care am auzit tot felul de discuții, pe care nu vreau să le reproduc în spațiul public, nu sunt de competența mea, o să cer organelor abilitate ale statului român să facă investigații cu privire la activitatea acestor două distinse doamne și a altor colegi de acolo, care lucrează împreună în această caracatiță, cum spuneam, pentru a vedea dacă lucrurile în ultimii ani la Spitalul Județean Neamț au fost corecte, legale, (…) dacă s-a avut în vedere bunăstarea spitalului, a bugetului spitalului, dacă s-au făcut achiziții care erau necesare la spital. Pentru că se pare că spitalul județean, în loc să fie o locație care să asigure sănătate publică și tot ce este necesar pentru un pacient, cazare, hrană, condiții de spital și act profesional pe echipamente cu cât mai moderne și mai noi, cu atât mai bine, se pare că a fost transformat într-o afacere a unor familii, sub coordonarea unor directori care au fost înainte și sub coordonarea președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene”.

La începutul lunii aprilie, unitatea sanitară s-a aflat în atenția presei după ce micul dejun sărăcăcios servit bolnavilor diagnosticați cu COVID-19, internați la Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a fost fotografiat iar imaginea a devenit virală. Era vorba despre o felie de salam, un unt minuscul, două felii de pâine și un ceai, în condițiile în care bolnavii urmează un tratament dur cu un medicament pentru HIV, iar medicii le recomandă mese zdravene.

Jurnalistul Mircea Marian amintea recent într-o postare despre studiul DNA prezentat anul trecut la Laura Codruța Kovesi privind șpăgile imense care se dau în sistemul sanitar pentru a putea obține un post:

„Ce spunea studiul, foarte pe scurt:
- se dă mită la angajarea în sistem: infirmieră- 1.500 euro, șofer de ambulanță - 1.000 euro, asistentă medicală - 2.500 euro, registrator medical - 1.000-1.5000 euro (probabil azi se dă mult mai mult)
- șpaga la un contract de achiziții publice era de 5-20%. Scuze: este.
- se dă șpagă pentru ca statul să respecte legea și să-ți autorizeze o farmacie
- managerii de spitale șpăguiesc șefii caselor județene de asigurări de sănătate ca să le bugeteze spitalul.
Ce s-a ales din acest studiu? Nimic. Kovesi a fost dată afară în urletele hienelor de la Antena 3 și hăituită de celebra secție specială, la indicațiile lui Dragnea.
Unde era, azi, România, dacă studiul DNA ar fi fost urmat de o acțiune corespunzătoare? Vă las să răspundeți singuri.
Să nu vină, azi, hienele de la PSD și Antena 3 și să dea lecții de bună guvernare. Au trăit din banii sifonați de la aceste spitale. Ca să poată ei fura au dat-o afară pe Kovesi. Sunt direct responsabili de dezastrul de azi”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.