Comunitățile românești din Ucraina, Valea Timoclui și Voivodina, răni deschise ale României. Fiți și președintele lor, domnule Iohannis!


Comunitățile românești din Ucraina, Valea Timoclui și Voivodina, răni deschise ale României. Fiți și președintele lor, domnule Iohannis!

Îmi place faptul că președintele României, domnul Klaus Iohannis, a devenit mai activ. E un lucru bun. Ar fi cazul să fie mai activ și în politica externă. În special, în ceea ce privește comunitățile românești din jurul României. Asta, în afară de Republica Moldova, care este și trebuie să rămână cea mai importantă problemă de politică externă a României.

În acest editorial voi spune niște adevăruri care dor. Le voi spune ca să fie spuse și cunoscute. Foarte puțin se mai vorbește, din păcate, despre minoritatea românească din Ucraina. Este o rană vie. Am avut șansa ca acum doi ani să merg la Cernăuți, Herța și Mahala. Am vizitat și Mănăstirea Bănceni (a părintelui  Jar). Eram cu o delegație. Am simțit  pe pielea mea suferința românilor din Nordul  Bucovinei. După cum ne spunea și doamna  primar din Mahala, Elena Nandriș, durerea lor cea mai mare este că sunt abandonați de către  autoritățile  de la București.

Acum se urmărește distrugerea a tot ceea ce  este  românesc în Ucraina. Asta sub pretextul luptei cu Rusia. Școlile românești se închid, și nu din pricina pandemiei, ci datorită opresiunii și intoleranței politice a autorităților de la Kiev. Presa de limbă română este foarte puțină și e secătuită de resurse. Mă doare că în România nu prea se discută aceste chestiuni. Ar fi trebuit să avem mai multe știri de acolo.

Și mai e un aspect de-a dreptul intrigant: în Maramureșul ucrainean (Transcarpatia), care nu a aparținut niciodată României, remarcăm că cei mai mulți dintre românii care trăiesc acolo au cetățenie maghiară. De ce? Pentru că statul român nu îi apără. O face în schimb statul maghiar, fiindcă Ungaria își apără și își ajută minoritatea maghiară din Ucraina.  Precizez că nu spun aceste lucruri ca să laud  Budapesta, nu-i cazul, ci ca să fac cunoscute necazurile acestor români. Poate vor face și guvernanții noștri ceva.

De românii din Voivodina vă mai aduceți aminte? Acolo se încearcă, împotriva minorității române, ceva în genul ”moldovenismului” creat de sovietici. Probabil că, finalmente, o să apară un dicționar de acest gen, așa cum este dicționarul lui Vasile Stati. La fel de dureros e faptul că mulți români  din  Voivodina dețin cetățenie maghiară. Exact din aceleași motive precizate mai sus. 

De românii din Valea Timocului vă mai aduceți aminte? Părintele Boian, să-i  dea Dumnezeu sănătate, se luptă ca un leu.

Și în Bulgaria avem români.  Și acolo întâmpinăm probleme. Și acolo Rusia e omniprezentă, așa cum e în toate zonele despre care vorbim.

Președintele României trebuie să știe că toți acești români speră și așteaptă ca cineva de la București să-i apere și să-i ajute, în aceste vremuri din ce în ce mai tulburi. Acești români au nevoie de un lider puternic, conștient și responsabil la Cotroceni. Un lider care să schimbe politica statului român în privința lor.

Sper ca domnul Klaus Iohannis să fie acesta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.