Dorneanu și Tudorel tratează cu NESIMȚIRE decizia CEDO favorabilă lui Kovesi: Nu am niciun sentiment / Nu sunt eu autorul


Dorneanu și Tudorel tratează cu NESIMȚIRE decizia CEDO favorabilă lui Kovesi: Nu am niciun sentiment / Nu sunt eu autorul

Atât președintele CCR Valer Dorneanu, cât și fostul minsitru al Justiției, Tudorel Toader, au avut marți o reacție sfidătoare la adresa deciziei CEDO conform căreia Laura Codruța Kovesi a fost revocată abuziv de la conducerea DNA.

Valer Dorneanu, care a fost și raportor pe respectiva speță, a dat de înțeles, așa cum era de așteptat, că nu își va da demisia din funcția de președinte al CCR și din cea de judecător al CCR, deși imaginea instituției a fost afectată extrem de grav. Dorneanu a spus cu nonșalanță pentru Hotnews că nu simte nimic în legătură cu decizia CEDO. 

Dorneanu: "Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație".

CITIȚI ȘI: Binomul infracțional Toader-Dorneanu, distrus de Kovesi la CEDO. Pesedistul din fruntea CCR a fost în prima linie privind jocurile împotriva fostei șefe a DNA

Pe de altă parte, Tudorel Toader a declarat că nu el este autorul revocării lui Kovesi de la conducerea DNA, plasând într-un mod perfid toată responsabilitatea asupra CCR, deși el a fost artizanul celebrei "ievaluări".

Tudorel: "Regula generală este la nivel național și european că nu se comentează hotărârile instanțelor. Ele se respectă și atât. Sigur că probabil va fi momentul în care voi comenta, dar ce aș putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-au împlinit misiunea. Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare și am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituțională.

Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curții. O face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR - ea se execută. Eu cam asta pot să spun", a declarat Tudorel Toader pentru Bună Ziua Iași, citat de ziare.com.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.