Avocata lui Kovesi la CEDO, mărturii impresionante: „A fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani”/„Toată lumea îi spunea că nu are nicio șansă”


Avocata lui Kovesi la CEDO, mărturii impresionante: „A fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani”/„Toată lumea îi spunea că nu are nicio șansă”

Avocata Nicoleta Popescu, care a reprezentat-o pe Laura Codruta Kovesi la CEDO în procesul intentat statului român după revocarea abuzivă din fruntea DNA, a povestit din culisele dosarului, într-un interviu acordat jurnalistei Carmen Dumitrescu (Liber în Teleorman și Podul), pentru platforma PressHub, precizând că fosta șefă a DNA a fost singurul său client care nu a dorit despăgubiri financiare pentru că acestea ar fi fost plătite de cetățenii României.

Nicoleta Popescu a mai declarat că LKC nu a fost încurajată sau susținută în demersul său la CEDO despre care puțini credeau că ar avea șanse.

 „Aveam o anumită reținere, pentru că și la CEDO există un filtru inițial. Am precizat că aceasta este vulnerabilitatea dosarului și că după aceea vom găsi argumente suficiente și că apreciez eu că are șanse. Dânsa a fost destul de surprinsă, pentru că am fost prima persoană care i-a dat șanse la Curtea europeană. Toată lumea îi spunea "nu vei avea nicio șansă la CEDO". Nu mă refer la pozițiile publice (...) În general, era, nu aș spune debusolată, dar nimeni nu credea că se poate adresa CEDO cu șanse reale de succes", a declarat avocata.

Plângerea la CEDO a fost formulată la finalul anului 2018, iar avocata care a pledat pentru cauză, Nicoleta Popescu, este cunoscută pentru palmaresul remarcabil de procese câștigate la CEDO.

“Din experiența mea, când doresc să se adreseze Curții Europene, reclamanții în general sunt foarte supărați pe instituțiile statului român, care le-au încălcat drepturile garantate. Și atunci când ajung în fața Curții consideră că trebuie să primească o sumă de bani cu titlu de despăgubiri morale , materiale și cu titlu de cheltuieli de judecată.

Curtea Europeană nu este o instanță care să acorde sume fabuloase de bani, însă este foarte greu și cred că toată viața mă va urmări un caz al unui părinte care s-a plâns că i-a fost încălcat dreptul la viață al copilului lui bătut și omorât în cele din urmă în penitenciarul Rahova, și care mi-a spus că vrea să ceară câteva milioane de euro, pentru că viața fiului său nu are valoare pe care să o poată cuantifica în zeci de mii de euro.

Și atunci e foarte greu ca avocat să spui cât valorează viața  unui copil. Dar revenind la ce m-ați întrebat, am avut o discuție cu doamna Kovesi în momentul în care trebuia să solicităm aceste despăgubiri și am spus că este dreptul domniei sale să solicite, i-am dat ca și jurisprudență cauza Baka împotriva Ungariei, care a fost o cauză care a stat la baza deciziei de astăzi și care a acordat domnului judecător din Ungaria o despăgubire de 100.000 euro.

Asta pentru a avea dânsa o măsură sau un criteriu al solicitării pe care putea să o facă Curții Europene. Am fost extrem de surprinsă când mi-a spus că nu dorește să solicite absolut  nicio sumă de bani, nici cu titlu de despăgubiri morale, nici cu titlu de despăgubiri materiale. Putea să solicite și acea sumă de bani și nici să-și ramburseze cheltuielile de judecată.

Pentru că pentru dânsa este foarte importantă hotărârea în sine ca un remediu personal care este suficient și că nu dorește ca cetățenii români să îi plătească o sumă de bani.

Probabil acesta a fost și argumentul pentru care doamna Kovesi nu a dorit să solicite această sumă de bani, iar eu am precizat Curții Europene că dânsa nu dorește să primească nicio despăgubire. Recunosc, a fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani”, a declarant avocatul Nicoleta Popescu pentru PressHub.

INTERVIUL poate fi urmărit integral AICI

Potrivit hotnews.ro, Laura Codruța Kovesi a declarat la Digi24 că decizia pronunțată de CEDO în cazul său este general valabilă în toate statele membre ale Convenției și că toți procurorii și judecătorii pot fi astfel apărați de eventuale abuzuri.

"În decizia Curții Constituționale, CCR a limitat dreptul meu de a contesta revocarea. Prin această limitare mi s-a încălcat un drept fundamental. În motivare CEDO explică de ce mi s-a încălcat și dreptul la liberă exprimare. Ca atare, nu există motive reale de revocare”, a comentat Laura Kovesi.

Ea a spus că revocarea ei a transmis un mesaj de descurajare pentru întreg sistemul judiciar și că, prin decizia CEDO, se transmite mesajul că magistrații nu trebuie să se teamă de abuzuri.

 "Decizia CEDO spune că atunci când magistrații își fac treaba corect nimeni nu trebuie să-i schimbe din funcție pe motive politice”, a mai afirmat Kovesi.

Ea a refuzat să-i transmită vreun mesaj lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, cel care a întocmit raportul de evaluare pe baza căruia a cerut revocarea ei de la șefia DNA:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.