Ludovic Orban critică CCR: „Este o decizie luată în favoarea celor care încalcă legea”


Ludovic Orban critică CCR: „Este o decizie luată în favoarea celor care încalcă legea”

Decizia Curții Constituționale a României de astăzi, prin care a declarat neconstituționale amenzile date în perioada stării de urgență complică, în mod cert, sarcina autorităților de a ține situația sub control. Ca atare, asta a atras o primă reacție dură din partea premierului Ludovic Orban, care atacă Curtea Constituțională, susținând că aceasta ia decizii în valoarea celor care nu respectă legea.

CITIȚI ȘI: CCR generează haos în plină stare de urgență: amenzile pentru nerespectarea restricțiilor au fost declarate neconstituționale

După cum știm deja, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României, susținând că această ordonanță de urgență încalcă principiul securității juridice, de vreme ce nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

În această seara, Ludovic Orban a făcut o declarație de presă în care a criticat dur Curtea Constituțională și modul ei de acțiune, într-o situația în care protejarea sănătății populației ar trebui să țină de obligativitate, nu de opțiune. Îngrijorarea autorităților este firească, în contextul în care decizia CCR va duce la o creștere a gradului de nerespectare a regulilor pe perioada ultimelor zile ale stării de urgență.

"Practic, prin această decizie, Guvernul, autoritățile se poate spune că aproape sunt împiedicate să apare sănătatea și viața românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată să dea nicio amendă pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite în perioada stării de urgență. Este o decizie care mă șochează, este o decizie care are un vădit caracter politic și care, repet, se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorității extrem de reduse care nu respectă legea, care încalcă legea și nesocotește majoritatea zdrobitoare a cetățenilor români, peste 98% care respectă legea și care s-au comportat în toată această perioadă responsabil și au contribuit fiecare dintre ei la limitarea răspândirii virusului în cadrul pandemiei. Decizia CCR este un îndemn la anarhie", a spus Ludovic Orban în această seară.

Premierul a asigurat, însă, de faptul că Guvernul va veni cu o formulă legislativă care să asigure pentru perioada următoare, până pe 15 mai, aplicarea în bune condiții a restricțiilor, pentru că încă ne aflăm în stare de urgență, iar organele însărcinate cu aplicarea legii nu mai au acum credibilitate în fața populației.

Sursa foto Dorneanu: Puterea.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.