Cârdășia achizițiilor. Tovarășul de offshore al lui Streinu Cercel a umplut spitalele românești cu milioane de măști periculoase, fabricate de o companie chinezească de scutece


Cârdășia achizițiilor. Tovarășul de offshore al lui Streinu Cercel a umplut spitalele românești cu milioane de măști periculoase, fabricate de o companie chinezească de scutece

Unifarm – companie de stat aflată în portofoliul Ministerului Sănătății - a cumpărat, fără licitație, 1,2 milioane de măști Daddy Baby produse în China, dar importate de o firmă românească, și le-a distribuit în 113 spitale.

Măștile tip FFP2 respective sunt  produse de compania de scutece Daddy Baby în China și au fost declarate drept periculoase, neconforme și interzise în  Uniunea Europeană. ”Cea mai mare parte a cantităților a fost deja retrasă”, spune Unifarm, într-un răspuns pentru Libertatea, care a investigat această achiziție uluitoare.

Unifarm a făcut public și numele firmei de la care a cumpărat măștile: Ducos Trading SRL. Costul afacerii, derulată fără licitație, cu negociere direct la sediul Unifarm, a fost de aproximativ 5 milioane de de dolari. Detalii AICI.

Despre Unifarm și actualul său director SRI Adrian Ionel am scris AICI.

Potrivit dezvăluirilor publicate de Libertatea, Compania Ducos Trading SRL a fost fondată în 2007 și are o cifră de afaceri de 12,2 milioane de euro pe 2019 și un profit de aproape două milioane de euro din livrarea de materiale medicale către spitalele publice.

Compania a avut, până la finele lui 2019, 605 contracte câștigate în sistemul electronic, conform termene.ro, care folosește un agregator al Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Din portofoliul Ducos nu lipsesc marile spitale bucureștene, precum Universitar, Marius Nasta, Colentina, Bagdasar-Arseni și spitale județene din țară.

Cei doi proprietari, cu câte 50% fiecare, sunt Jan Ionică și Ion Berciu.

Jan Ionică este un om de afaceri din Turnu Severin, partener de afaceri și vechi prieten cu Cristian Burci, conform Evenimentului Zilei. 

Ion Berciu este același personaj despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balș.

Managerul său, Streinu-Cercel, este cel care, alături de Raed Arafat, a solicitat explicit imunitate pentru achizițiile de materiale sanitare din perioada pandemiei: "După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor", spunea recent Streinu Cercel.

Dacă aveți prieteni sau cunoscuți medici sau asistenți sau ambulanțieri: spuneți-le să nu folosească măști marca Daddy Baby!

Incredibil, nu-mi vine să cred în timp ce tastez că trebuie să dăm astfel de avertismente.

Mi-am băgat puțin nasul în bazele de date internaționale. Primul avertisment de non-conformitate a acestor măști pe care l-am găsit (și n-am căutat foarte mult) e din 16 aprilie, dat de CDC-ul american. Directorul Unifarm spune că achiziția s-ar fi făcut în jur de 2 aprilie. Cu alte cuvinte, statul român și-a luat o țeapă. Putea să o evite? Cu ceva efort în plus, eu cred că da. Alte țări au evitat-o? Unele probabil că da. Altele nu. România e printre cele care nu”, scrie pe pagina sa de Facebook Vald Mixich, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și în prezent membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate,

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.