Iubire în vremuri de Covid-19: condamnat la închisoare pentru că a mers la iubită în ciuda interdicțiilor, un cipriot a fost grațiat de președinte!


  • ACP
  • May 14, 2020 10:54
  • 1916
Iubire în vremuri de Covid-19: condamnat la închisoare pentru că a mers la iubită în ciuda interdicțiilor, un cipriot a fost grațiat de președinte!

Antonis Antoniou, în vârstă de 35 de ani, dintr-o localitate cipriotă, Frenaros, a fost condamnat marți la 45 de zile de închisoare după ce a fost prins că a încălcat interdicțiile privind ieșitul din casă emise pentru perioada pandemiei.

Sentința a provocat un val de nemulțumire care a dus, în final, la suspendarea pedepsei de către președintele Nicos Anastasiades, două zile mai târziu. Din partea instituției prezidențiale a fost făcut anunțul că decizia suspendării, luată în acord cu Constituția, a urmat recomandării procurorului general Costas Clerides.

Antonis Antoniou fusese prins noaptea, după ora 21.00, în localitatea Dherynia, pe când mergea către prietena lui, în Paralimni. Mama acestuia a spus, citată de presa din Cipru, că fiul său venea de la munca și se îndrepta către casa prietenei, unde locuia la acel moment, probabil fără să își fi făcut formele legale. Oprit de poliție, el a spus unde merge și a fost lăsat să plece, la acel moment putând fi pedepsit doar cu o amendă.

Numai că două zile mai târziu au fost asprite pedepsele pentru cei care încălcau ordine noi legate de limitarea răspândirii coronavirusului, iar omul a fost adus în arest și condamnat în conformitate cu ordinele care nu erau în vigoare la data constatării ”infracțiunii” lui, după cum a arătat avocatul său, Achilleas Demetriades, instanței grăbite să îl condamne la închisoare.

Familia și prietenii lui au făcut plângere împotriva modului în care a fost instrumentat cazul, iar avocatul Demetriades a cerut președintelui cipriot grațierea lui Antoniou.

Ambiția de a pedepsi cât mai sever oamenii care au fost prinși că nu au respectat la literă ordinele emise de cei care se ocupă de administrarea țării pe durata pandemiei e ușor de văzut și în România, unde au fost date amenzi irațional de mari, dar la noi nu e încă vizibilă o reacție dură din partea presei ori a societății împotriva celor care calcă în picioare libertățile fundamentale ale celor pe care ar trebui să îi servească – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.