Investigație. Un partener de afaceri al Teldrum lasă fără aer un cartier întreg din Brașov


Investigație. Un partener de afaceri al Teldrum lasă fără aer un cartier întreg din Brașov

Compania TelDrum SA demonstrează și în insolvență că se pot câștiga în continuare contracte uriașe cu statul. De altfel, compania condusă din umbră de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a bifat de la intrarea în insolvență contracte de peste 120 milioane lei. Cum reușește? Prin parteneriate profitabile. Iar unul dintre partenerii săi este o companie din Brașov, numită Fincodrum SA.

Dincolo de rima care îi leagă pe cei doi parteneri, Teldrum și Fincodrum mai au ceva în comun: cultura abuzului. Căci Findodrum SA a înființat o stație de asfalt în Brașov, printre blocuri, și sufocă, la propriu, sute de oameni. De altfel, s-a și lansat recent o petiție publică, cu titlul: “Nu mai vrem stație de asfalt între blocuri! Plămânii noștri nu mai vor praf!”, semnată de peste 650 de persoane.

Județul Teleorman, prin Consiliul Județean Teleorman a încheiat cu asocierea Teldrum SA – Fincodrum SA, Acordul-Cadru nr.120 din 03.10.2017 pentru “Întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene din județul Teleorman în perioada 2017 -2021”, în urma unei licitații deschise.

Fincodrum SA aparține unui anume Ioan Drăgoi, acționar sau fost acționar în încă 7 companii, precum TOOLS GROUP COM SRL, unde a fost asociat cu un cetățean de orgine libaneză Ahmad Melhem sau EUROPET SRL, asociat cu un cetățean de origine irakiană AHMED K. AHMED.

În iarna anului 2015 – 2016, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a atribuit Fincodrum SA contractul de întreținere pe timp de iarnă a Autostrăzii A2, un contract cu o valoare totală de peste 11 milioane de lei.

Fincodrum a fost înființată în 2008 și îi are ca acționari pe Ioan Drăgoi și pe Argentina Minerva Băiculescu. La sfârșitul anului 2012, Fincodrum avea o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei și niciun angajat.

În anul 2018, compania raporta un total de 32 de angajați și capitaluri de 6 milioane de lei.

Fincodrum SA pare a fi o altă companie abonată la contractele cu statul, numai în perioada 2012 – 2014, ea bifând 14 contracte din bani publici, în valoare de 30 milioane lei. De aceea, nu e deloc surprinzătoare asocierea Fincodrum SA cu Teldrum SA pentru întreținerea drumurilor din Teleorman.

De mai multă vreme, oamenii care locuiesc în cartierul Bartolomeu din Brașov spun că nu mai pot să respire. Fincodrum SA are de ani întregi o stație de asfalt între blocuri, care poluează întreaga zonă și umple de praf plămânii a aproximativ 20.000 de persoane.

Deși funcționarea unei stații de asfalt printre blocuri este total ilegală, Fincodrum SA primește autorizații de mediu. Iar oamenii care locuiesc în zonă sunt disperați pe fondul acestui abuz și roagă autoritățile din Brașov să ia măsuri pentru normalizarea situației.

De principiu, stațiile de asfalt și de betoane nu pot fi situate în apropierea zonelor locuite, pentru că poluează puternic. Principiul n-a contat, însă, în cazul Fincodrum SA, companie care administrează stația de pe strada Spicului din Brașov.

Mai mult, Fincodrum a anunțat cu câteva zile în urmă că a depus documentația pentru obținerea autorizației de mediu în vederea funcționării instalației de producere a mixturilor asfaltice. Locuitorii din Avantgarden – Bartolomeu s-au mobilizat împotriva autorizării, dar se pare că nevoile lor contează mai puțin.

Acum, în zona cu pricina se strâng semnături împotriva acordării autorizației de mediu, care vor fi depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.

„Să sperăm că autoritățile vor ține cont de doleanțele noastre și vom avea un aer curat în comunitate”, a declarat Mihai Codruț Nanu, cel care a avut inițiativa civică. Tot el ne-a mărturisit că problema e una foarte veche și că autoritățile locale nu au făcut eforturi pentru a răspunde la nevoia oamenilor din cartierul Bartolomeu de a respira un aer curat.

De altfel, la finalul anului 2019, la Garda de Mediu Brașov s-a făcut o sesizare legată de „poluarea intensă cu fum alb și miros înțepător” care provenea de la aceeași stație de asfalt. Comisariatul Județean Brașov susține, în replică, faptul că „o echipă de comisari, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat pe strada Spicului și au constatat că primăria municipiului Brașov a eliberat Autorizație de Construire cu nr. 292/03.04.2008 pentru construirea stației de asfalt și că societatea Fincodrum deține rapoarte pentru emisii dirijate de poluanți din surse fixe și raport pentru imisii de pulberi în suspensie.”

Practic, Garda de Mediu din Brașov crede că un pic de poluare e bună, atâta vreme cât se încadrează în normele de poluare. Însă, buletinele de analiză sunt, după cum se înțelege, trimise chiar de poluator, pentru că Garda de Mediu nu face măsurători proprii. Cu alte cuvinte, dacă Fincodrum crede că nu poluează, atunci și autoritățile sunt de acord.

Și astfel, singura soluție a oamenilor care locuiesc în cartierul Bartolomeu din Brașov este aceea de a formula o petiție publică pe care să o transmită Agenției pentru Protecția Mediului, cu speranța că aceasta nu va permite prelungirea autorizației de mediu pentru Fincodrum.

“În cartierul Bratolomeu, la intersecția Strada Spicului cu strada Faranrului există stația de asfalt S.C. Fincodrum SA, la o distanță de circa 50 m de cele mai apropiate blocuri din zona rezidențială. Sociietatea comercială își desfășoară activitatea, deși efectul produvcerii de asfalt aduce după sine un nivel ridicat de poluare. Locatarii cartierului Avantgarden 3 Brașov, ai cartietului Bartolomeu, dar și ceilalți locuitori ai orașului Brașov fac această petiție, cu sesizare către APM și toate instituțiile autorizate pentru a reevalua condițiile în care își desfășoară activitatea și cerem relocarea acestora în afara orașului sau în alt loc unde dreptul nostru la sănătate nu va mai fi încălcat”, se arată în cuprinsul petiției.

Până acum, petiția a fost semnată de 667 de oameni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.