Lacrimi, extremism și resentimente: pe 4 iunie, Budapesta își oprește activitatea în amintirea Trianonului


Lacrimi, extremism și resentimente: pe 4 iunie, Budapesta își oprește activitatea în amintirea Trianonului

Ungaria continuă să rămână tributară, mai mult ca niciodată, comemorărilor naționaliste cu lacrimi și suspine ale Trianonului, mai cu seamă că urmează să se împlinească 100 de ani grei, apăsători, de la semnarea Tratatului de la Trianon, iar administrația Viktor Orban a pregătit o serie de acțiuni speciale (unele publice, altele subterane) pentru a face tam-tam extremist cu prilejul acestui centenar al resentimentelor.

Nu puțini analiști și jurnaliști autohtoni au avertizat, pe fundalul recentelor tensiuni dintre Budapesta și București că, de fapt, acel scandal reprezenta un soi de preludiu al acestui centenar vindicativ și plângăcios.

Nu mai devreme de duminică, primarul general al Budapestei – Gergely Karácsony – le-a cerut locuitorilor capitalei, prin intermediul unei postări pe Facebook, ca în data de 4 iunie, la centenarul Traianonului – mai exact, la ora 16:30 – să se oprească din orice activitate și să țină un minut de reculegere.

”Nu poate exista nicio dispută cu privire la faptul că în urmă cu 100 de ani a fost luată o decizie nedreaptă, strigătoare la cer, fiind târâtă în noroi autodeterminarea naţiunilor. Iar maghiarii, chiar şi la 100 de ani de la dictat, nu pot simţi altceva decât durere profundă în acest sens, pentru că ‹am fost evacuaţi din ţara noastră›, Ungaria pierzând două treimi din teritoriu şi veniturile naţionale”, a mai scris politicianul, potrivit Hirado.hu.

În aceeași postare, primarul Budapestei anunță că transportul public se va opri timp de un minut, același Gergely Karácsony solicitând ca nici măcar traficul pietonal sau cu biciclete să fie permis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.