Un an de la (prima) arestare a lui LIVACHE. Imaginea care a adus bucurie în casele românilor


Un an de la (prima) arestare a lui LIVACHE. Imaginea care a adus bucurie în casele românilor

La doar o zi după ce partidul său a obținut un scor rușinos la europarlamentare și după aproape trei ani de asalt neîntrerupt asupra justiției, Liviu Dragnea a aflat sentința în dosarul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare a stabilit, la 27 mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție pentru inculpatul Dragnea. Acesta avea la dispoziție, din momentul aflării sentinței, două ore să se predea la cea mai apropiată secție de poliție. Dar pentru că ministerul de Interne era condus la acea vreme de fosta ibovnică din perioada politică teleormăneană a infractorului PSD, Carmen Dan, poliția a fost cea care a venit la locuința acestuia– un bloc de lux într-o zonă superb, aflată în apropierea Parcului Herăstrău - și l-a scos pe ușa din dos, după o serie de diversiuni care au pus presa pe piste false.

Astfel, Liviu Dragnea a fost dus la Rahova fără cătușe cu o Dacia Duster de culoare neagră aparținând poliției. Un jurnalist a reușit totuși la un moment dat să apropie telefonul mobil de geamul fumuriu al mașinii și să-l surprindă pe „hamster” – cum i mai spune lui Dragnea în zona virtuală anti-corupție – pe bancheta din spate, aparent împăcat cu întreaga situație.

La intrarea în penitenciar, mai mulți protestatari au așteptat Loganul și au agățat bucăți de hârtie igienică de oglinzile retrovizoare și antenă, care au fluturat până la închiderea porților penitenciarului ca pe un autoturism plecat în luna de miere cu tineri abia căsătoriți.

Decizia din 27.05.2019 a fost dată de un complet format din 5 judecători. Patru au fost pentru condamnare -Rodica Aida Popa, fost vicepreședinte al Înaltei Curți, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Simona Encean, iar cel de-al cincilea judecător- Alexandra Iuliana Rus, a fost pentru rejudecarea întregului dosar.   

Sentințele pentru toți inculpații din dosar:

Liviu Dragnea - condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Bombonica Prodana - achitată pentru abuz în serviciu

Marineci Ionel - 3 ani cu suspendare

Milos Rodica - 3 ani cu suspendare

Botorogeanu Adriana, secretara PSD - 2 ani de închisoare cu suspendare

Gheorghe Nicușor - achitare pentru abuz în serviciu, 3 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual

Balaban Constantin - achitare pentru abuz în serviciu, 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual

Marica Valentina - achitare abuz în serviciu

Olguța Șefu - achitare pentru abuz în serviciu, 1 an închisoare pt fals intelectual cu suspendare

Acuzațiile DNA

Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), respectiv de președinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protecție a Copilului Teleorman să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (51 de ani) și Anisa-Niculina Stoica (46 de ani).

Pentru că pesedistele nu au dat în toți anii în care au fost angajatele Direcției nicio zi pe la birou, deși aveau contract de muncă în regulă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, arată procurorii.

"Timp de 8 ani și jumătate și 4 ani și jumătate, nimeni nu a văzut că cele două secretare lipseau de la muncă? În condițiile în care dacă alți funcționari lipseau 10 minute erau sancționați!", spunea procurorul DNA, la ultimul termen din proces, pe 20 mai.

FOTO: Alex Costache/Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.