Ziariștii de casă ai PSD cu mâna întinsă la guvernul Orban. Insalubrul Liviu Alexa, fost consilier al lui Dragnea, și-a înscris OPT SITEURI la ciozvârta pentru presă


Ziariștii de casă ai PSD cu mâna întinsă la guvernul Orban. Insalubrul Liviu Alexa, fost consilier al lui Dragnea, și-a înscris OPT SITEURI la ciozvârta pentru presă

Lista completă a companiilor media care s-au înscris pentru cele aproximativ 40 de milioane de euro acordate presei de guvernul Orban a fost publicată pe siteul Secretariatului General al Executivului. Ea poate fi consultată AICI.

Oficial este vorba despre o campanie de informare publică privind pandemia de SARS-Cov-2. Interpretarea neoficială ar fi că actuala guvernare își cumpără, pe banii românilor, o imagine mai bună în presă în perspectiva viitoarelor alegeri.

Cu excepția câtorva mici siteuri de presă independente – PODUL.ro, Newsweek, Recorder, G4media, aktual24 - rezultă că cel puțin 700 de companii de presă (siteuri, ziare, televiziuni, posturi de radio etc) doresc să primească din ciozvârta guvernamentală, multe publicații ostile PNL îndulcind brusc și atât de vizibil tonul critic încât au început să fie contestate vehement chiar și de publicul cel mai fidel (de ex. Antena3, DC News sau Evz.ro).

Un număr impresionant de înscrieri se remarcă în cazul trustului Realitatea Plus, deținut de controversatul  om de afaceri Maricel Păcuraru, care, prin fiica sa, a înscris nu mai puțin 45 de siteuri media locale și central, reviste și trei canale de radio și TV.

Printre companiile media care vor bani de la Guvern se mai numără Antena 3, Antena Group, B1 TV, Pro TV, Kanal D (Dogan Group), Digi24 (RCS, RDS), Libertatea (Ringier Romania – cu mai multe publicații online), Adevărul Holding, Evenimentul Zilei (Editura Evenimentul și Capital), News.ro, Profit.ro, Click, Revista 22, HotNews.ro, Ziare.com, Vice, Europa FM, Rock FM, Radio Guerilla.

Controversatul patron de presă Radu Budeanu s-a înscris cu șase publicații online -  Cancan, Prosport, Gandul, CSID.ro, Descopera.ro si Go4it.ro -, în vreme ce Bogdan Chirieac cere bani pentru cinci site-uri: DCNews, DCBusiness, DCMedical, DefenseRomania și Stiri Diaspora. Aflat pe ștatele de plată ale PSD inclusiv în plină pandemie, reușind să obțină jumătate de milion de euro pe mâna primarului sector 4 Daniel Băluță, pentru organizarea de evenimente, Chirieac a fost până de curând un critic virulent al guvernului Orban, schimbând vizibil macazul de când executivul a pus pe masă borcanul cu miere pentru presă.

Alte organizații media fără rușine față de propriul trecut glorios, în care au dus adevărate campanii de linșaj, fake news și dezinformare împotriva adversarilor PSD sau a unor personaje cheie din justiție, sunt cele controlate de familia Voiculescu care s-au înscris cu mai multe divizii: Antena 3, Antena 1, Antena Stars, antena3.ro.

Un alt personaj insalubru de presă este pesedistul Liviu Alexa, fost consilier al infractorului Liviu Dragnea, a cărui companie media - SC Pagina Ciudatului SRL– a înscris nu mai puțin de opt siteuri (ziardecluj.ro, ziardehunedoara.ro, ziaruldesalaj.ro, ziardebrasov.ro etc). Admirator declarat și vocal al fostului premier Viorica Dăncilă, Alexa figura pe ștatele de plată ale PSD pe când activa încă în presă ca jurnalist.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Alexa a acționat însă PSD în judecată, contestând demiterea sa din funcția de președinte al PSD Cluj, dar și numirea lui Marcel Ciolacu în funcția de președinte interimar după demisia Vioricăi Dăncilă.

PSD a plătit începând cu anul 2016, din subvenția de la stat, aproximativ 430 000 de lei către Pagina Ciudatului SRL a lui Alexa.

Alexa s-a remarcat prin ieșirile publice în care a jignit mai mulți jurnaliști din Cluj. În octombrie 2019 acesta a postat un mesaj video pe pagina sa de Facebook în care îi numea pe jurnaliștii din Cluj „boschetari de presă”.

„De dimineață, marea asociație a papagalilor de presă din Cluj, compusă din boschetari, degeaba vă supărați, sunt niște boschetari de presă, au trimis doamnei Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, despre nesimțitul de Alexa care vorbește ca un măgar și îi jignește pe jurnaliști. Bă, nene, care jurnaliști? Eu sunt jurnalist”, spunea Liviu Alexa despre jurnaliștii care i-au transmis o scrisoare Vioricăi Dăncilă în care îi semnalau comportamentului liderului PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.