VIDEO. Fabulosul salariu de 11.000 de euro al șefului gunoierilor ieșeni, pentru bunăstarea căruia s-au scumpit serviciile de salubritate, iar zeci de oameni sunt concediați


VIDEO. Fabulosul salariu de 11.000 de euro al șefului gunoierilor ieșeni, pentru bunăstarea căruia s-au scumpit serviciile de salubritate, iar zeci de oameni sunt concediați

Directorul Salubris, compania municipală care strânge gunoiul la Iași, Cătălin Necolau, un apropiat al primarului Mihai Chirica, a ajuns la venituri salariale fabuloase în 2019, când, potrivit siteului ReporterIS, a încasat nu mai puțin de 11.000 euro pe lună. Ca să facă față uriașelor cheltuieli salariale, care includ și sumele achitate către membri Consiliului de Administrație, totalul ridicându-se la peste un milion de lei, brut, Salubris a scumpit gunoiul și a început să concedieze din angajați.

La 11.000 de euro brut lunar, Cătălin Neculau are printre cele mai mari venituri din Iași. La atâția bani nu visează nici măcar directorii din cel mai bine plătit sector economic, IT.  (...) Calculând veniturile brute medii din compania Salubris, venitul mediu brut lunar este de 5.200 de lei. Cătălin Neculau are de fix 10 ori mai mult: 52.660 de lei lunar. (…)

Societatea de salubritate a Primăriei a fost peste măsură de darnică și cu membrii CA. Ioan Ciobanu, Carmen Paula Vornicu, Claudiu Narcis Sauciuc, Daniel Juravle și Marius Ionescu au încasat, la fiecare final de lună, câte 3.800 de lei (sumă netă rezultată din indemnizația brută de 6.300 de lei).

Membrii CA sunt numiți politic sau pe baza afinităților cu primarul Mihai Chirica. Marius Ionescu este director la Citadin, unde are salariul de peste 10.000 de lei, dar mai încasează un venit consistent și de la Salubris. În contrapartidă, Cătălin Neculau, care e director la Salubris, este și membru în Consiliul de Administrație de la Citadin.

Performanța majoră a lui Cătălin Neculau pentru perioada recentă este faptul că a impus creșterea tarifelor de salubritate de la 10 la 13 lei de persoană, pentru ieșenii persoane fizice. Noile tarife au fost aprobate în noiembrie anul trecut și au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

O altă măsură controversată este valul de concedieri declanșat la Salubris: într-o primă fază, au primit preaviz 29 de persoane, inclusiv două persoane din conducerea sindicatului”, scrie siteul ReporterIS.ro. Mai multe detalii AICI



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.