Haosul criminal creat de Arafat în sistemul medical, confirmat indirect de un medic: "E dramatic fiindcă cei mai mulți bolnavi au rămas fără asistență medicală în ultimele luni!"


Haosul criminal creat de Arafat în sistemul medical, confirmat indirect de un medic: "E dramatic fiindcă cei mai mulți bolnavi au rămas fără asistență medicală în ultimele luni!"

Medicul Victor Eșanu, președinte la Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România și angajat la Ambulatoriul de Boli Infecțioase din Cluj, și-a declarat revolta într-un interviu pentru g4media, pentru faptul că pacienții non-COVID-19 au avut de suferit pe perioada stării de urgență, iar dacă va veni al doilea val al epidemiei "va trebui să găsim alte soluții, să nu mai fim nevoiți să lăsăm oameni cu cancere, cu infarct, cu accidente vasculare, fără asistență medicală".

Totodată, doctorul a criticat incoerența autorităților care au emis tot felul de ordine haotice prin care au solicitat să fie internați doar pacienții cu COVID-19 într-un număr semnificativ de unități medicale, iar ulterior a fost plasată responsabilitatea exclusiv în cârca medicilor: "Autoritățile s-au bâlbâit, au trimis ordine de eliberare a spitalelor în proporție de 80%. «Apoi au spus: doctorul decide pe cine primește!». Ce să mai decid eu, când tu ai golit spitalul? Ordinul acela era destul de clar. Acum văd că nici nu mai recunosc și o dau pe medici, că medicii ar fi trebuit să decidă".

În acest sens, medicul a cerut ca bolnavii de COVID-19 să fie duși în spitalele modulare construite în contextul crizei, iar restul unităților medicale să revină la normal

Victor Eșanu: "E dramatic fiindcă cei mai mulți bolnavi au rămas fără asistență medicală în ultimele luni. Nu era nimeni pregătit pentru această epidemie. Eu atrag atenția doar că, dacă va fi un al doilea val, va trebui să găsim alte soluții, să nu mai fim nevoiți să lăsăm oameni cu cancere, cu infarct, cu accidente vasculare, fără asistență medicală. Apoi e nevoie de o reformă clară în Direcțiile de Sănătate Publică, fiindcă după debutul epidemiei în România, directorii și mulți epidemiologi din direcții au dispărut în ceață, or ei trebuiau să fie în linia 1, să ne învețe ce și cum să facem, să ne îndrume, să ne organizeze secțiile, cum facem un circuit aici, cum facem pe dincolo. Trebuie pregătite cadre epidemiologice nu doar de formă, nu doar de prietenii și amicii celor care conduc județele, ci chiar de oameni care se pricep la epidemiologie. 

S-au făcut spitale modulare, care sunt pregătite, unde erau așteptate miile de persoane infectate, nu-i așa? Ei bine, sunt goale. Acelea trebuiau să fie și ar trebui să fie pentru Covid-19. Să fie duși acolo pacienții cu Covid, iar restul secțiilor, clinicilor, să reintre în normal și să nu se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat.

Suntem asaltați de pacienți și trebuie revenit la un sistem sanitar normal. Oamenii susțin sistemul de sănătate cu banii lor și au dreptul la tratamente și au nevoie de tratamente. Prea mulți pacienți au avut de suferit, pacienți cu nevoi urgente, cu boli cronice. Autoritățile s-au bâlbâit, au trimis ordine de eliberare a spitalelor în proporție de 80%. «Apoi au spus: doctorul decide pe cine primește!». Ce să mai decid eu, când tu ai golit spitalul? Ordinul acela era destul de clar. Acum văd că nici nu mai recunosc și o dau pe medici, că medicii ar fi trebuit să decidă".

Despre drama pacienților non-COVID pe perioada pandemiei, jurnalista Carmen Dumitrescu a scris un amplu material pe care vi-l recomandăm să-l citiți, accesându-l AICI

Totodată, pe perioada epidemiei a fost semnalat sistematic haosul din sistemul medical care a determinat decesul unor pacienți non-COVID, situație creată mai ales din pixul secretarului de stat Raed Arafat. În acest sens, citiți și următoarele articole:

1. Incompetența lui Arafat pune în pericol bolnavii non-COVID-19. Șeful DSU s-a grăbit să dea un Ordin Militar fără a fi furnizate suficiente instrucțiuni pentru a se evita haosul în sistemul medical

2. Strigătul de disperare al unui cetățean: "Fratele unui fost coleg de școală a murit de cancer după ce din cauza criminalilor ca Arafat nu și-a mai putut face operația! Este COLECTIV 2!"

3. Președintele COPAC, semnal de alarmă: De 2-3 luni, în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19! Au murit pacienți în UPU pentru că a durat mult testarea COVID-19!

4. Directoarea unui spital C-19 face o radiografie șocantă a haosului: „Nu mai pot să tac! Tratăm asimptomatici în vreme ce adevărații bolnavi mor”/„Medicii mint că pacienți sunt suspecți de COVID să le poată salva viața”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.