Vela pune la punct Jandarmeria: "Voi milita pentru dreptul la exprimare și libera opinie a fiecărui cetățean!"


Vela pune la punct Jandarmeria: "Voi milita pentru dreptul la exprimare și libera opinie a fiecărui cetățean!"

Jandarmeria Română a emis un punct de vedere legat de un proiect de lege la care lucrează mai mulți parlamentari pe tema adunărilor publice care, practic, dacă ar fi fost implementat, ar fi creat resorturile pentru reprimarea oricărei forme de protest. Iată o parte dintre cele mai toxice prevederi milițienești din respectivul punct de vedere (citiți AICI punctul de vedere complet):

"Sunt interzise manifestările publice prin care:

- se urmărește defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri;

- se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.

Este interzisă ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

Protestatarii să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei". 

În acest context, ministrul de Interne, Marcel Vela, a venit astăzi cu precizări, spunând că nu este de acord cu punctul de vedere emis de jandarmi, iar pe cale de consecință a dispus Jandarmeriei să retragă toate punctele de vedere avansate în cadrul întâlnirilor informale.

"Voi milita pentru dreptul la exprimare și libera opinie a fiecărui cetățean", a subliniat ministrul de Interne, Marcel Vela. 

Vela: "Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul MAI și nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria nu are atribuții de a iniția proiecte de legi, iar documentul expus nu este un proiect de lege al MAI. Este un document de lucru inițiat de parlamentari cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenție atunci când s-a pus în dezbaterea participanților în cadrul unor întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei să retragă toate punctele de vedere avansate în cadrul acestor întâlniri informale. Voi milita pentru dreptul la exprimare și libera opinie a fiecărui cetățean".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.