Pandemia a golit vistieria. Nu sunt bani pentru creșterea alocațiilor și pensiilor! „De unde să luăm acești bani? Să taxăm populația mai mult?”


Pandemia a golit vistieria. Nu sunt bani pentru creșterea alocațiilor și pensiilor! „De unde să luăm acești bani? Să taxăm populația mai mult?”

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat, la Digi24, că pur și simplu nu există soluție pentru finanțarea majorării alocațiilor, din 6 august, pentru că legea PSD s-a aprobat după ce s-a constituit bugetul prevăzut pentru anul 2020. Cîțu a lăsat să se înțeleagă că Guvernul va contesta legea PSD, pe motiv că nu a fost prevăzută sursa de finanțare.

Pentru a suporta majorarea alocațiilor, Guvernul ar avea nevoie de un plus de finanțare de 6,3 miliarde de lei

„Suntem în plină criză globală. De unde să luăm acești bani? Să taxăm populația mai mult? Să tăiem de la investiții sau să ne împrumutăm și mai mult? Nimeni nu spune de unde putem scoate acești bani”, a precizat ministrul Cîțu, reamintind că legea formulată de PSD nu prevedea modul în care ar putea fi susținută această cheltuială suplimentară.

Cîţu a mai spus că va prezenta premierului două scenarii pentru pensii, dintre care unul prevede o creştere de 10%. Ministrul liberal a evitat să spună dacă cel de-al doilea scenariu prevede o majorare. „Voi prezenta premierului două scenarii pe care ni le putem permite în acest moment şi fiecare cu riscul său. Unul este o creştere cu 10% a pensiilor, dar şi acolo sunt riscuri. Al doilea scenariul îl prezint premierului întâi. Există dorinţa şi îmi doresc foarte mult să creştem pensiile la începutul lui septembrie, dar să fim oneşti, avem un milion de oameni care au intrat în şomaj, avem companii care trebuie să se împrumute”, a mai spus ministrul la Digi24.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.