VIDEO Desființarea CCR, susținută voalat de Alexandra Lăncrănjan. Procuroarea DNA cere, de asemenea, ca selecția magistraților forului constituțional să se facă în baza unui examen


VIDEO Desființarea CCR, susținută voalat de Alexandra Lăncrănjan. Procuroarea DNA cere, de asemenea, ca selecția magistraților forului constituțional să se facă în baza unui examen

Procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează cel mai greu dosar al infractorului Dragnea, Tel Drum, a vorbit voalat, într-un interviu acordat jurnalistei Carmen Dumitrescu pentru Presshub, despre desființarea actualei CCR, iar atribuțiile de for constituțional să fie preluate de Instanța Supremă: "Trebuie să ne întrebăm dacă la acest moment, în România, avem nevoie de un sistem cum este cel din prezent sau de un sistem mai apropiat de o Curte Constituțională inclusă în sistemul judiciar. Eu aș prefera ca chestiunile de constituționalitate să se discute mai degrabă în cadrul Instanței Supreme".

Mai mult, Lăncrănjan a subliniat că forul constituțional trebuie să fie profesionalizat prin includerea unui examen în cadrul procedurii de accedere în funcția de judecător al CCR: "Dacă ar trebui să aleg eu, aș vrea ca pentru CCR să se dea un examen, cine cunoaște cea mai multă doctrină, jurisprudență și drept comparat în materie constituțională. (...)  În Curțile Constituționale nu se dezbate factual o situație, nu se aplică o legislație pe care ai tomuri întregi de jurisprudență sau de cărți și atunci nevoia unei pregătiri temeinice a persoanelor care acced la o astfel de funcție mi se pare esențială fie că alegem un sistem în care Curtea Supremă este și Curte Constituțională, fie că alegem un sistem în care CCR e aleasă pe criterii de examen sau selecție a unor profesioniști în domeniu, fie că alegem acest sistem pe care îl aven actual în care Curtea Constituțională e pe jumătate o instituție politică, pe jumătate o instituție judiciară".

Alexandra Lăncrănjan: "Dacă discutăm despre CCR, trebuie să purtăm discuția într-un context mai larg. Nu este doar o problemă cu privire la modul în care alegem judecătorii CCR. Dacă mă întrebați pe mine personal, modul în care noi am fost educați de la nivelul claselor primare până la terminarea institutului și în profesie, evident ne spune că pentru a obține un loc, o funcție trebuie să fii cel mai bun, trebuie să inveți, să dau un examen, meritocrația este singurul criteriu. Dacă ar trebui să aleg eu, aș vrea ca pentru CCR să se dea un examen, cine cunoaște cea mai multă doctrină, jurisprudență și drept comparat în materie constituțională. Persoanele care au studiat și s-au dedicat problemelor de constituționalitate ar trebui să ajungă acolo pentru că dincolo de modul în care vedem CCR ca o parte a Curții Supreme sau ca un organism politico-judiciar, important este profesionalismul oamenilor care sunt puși acolo să discute cele mai fine chestiuni juridice. În Curțile Constituționale nu se dezbate factual o situație, nu se aplică o legislație pe care ai tomuri întregi de jurisprudență sau de cărți și atunci nevoia unei pregătiri temeinice a persoanelor care acced la o astfel de funcție mi se pare esențială fie că alegem un sistem în care Curtea Supremă este și Curte Constituțională, fie că alegem un sistem în care CCR e aleasă pe criterii de examen sau selecție a unor profesioniști în domeniu, fie că alegem acest sistem pe care îl aven actual în care Curtea Constituțională e pe jumătate o instituție politică, pe jumătate o instituție judiciară. Ceea ce mi se pare important de dezbătut e ceea ce este necesar pentru societatea noastră. CCR, chiar și atunci când e o instituție politico-judiciară, funcționează în unele state pentru că sistemul social, tradiția juridică și constituțională a acelui stat permite ca de la momentul numirii într-o funcție precum cea de judecător constituțional apartanența politică sau preferințele de doctrină politică să nu mai conteze și să conteze mai mult ceea ce ai de soluționat în materie de constituționalitate. De aceea trebuie să ne întrebăm dacă la acest moment, în România, avem nevoie de un sistem cum este cel din prezent sau de un sistem mai apropiat de o Curte Constituțională inclusă în sistemul judiciar. Eu aș prefera ca chestiunile de constituționalitate să se discute mai degrabă în cadrul Instanței Supreme. Ceea ce trebuie să analizăm când decidem acest lucru este care e soluția cea mai bună pentru nivelul de dezvoltare al societății în care își va desfășura activitatea această curte".

Vedeți video de la 24:30:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.