VIDEO Deputații au făcut scut în jurul sinecurii lui Emil Constantinescu. Suma colosală de la buget care se scurge către un institut inutil


VIDEO Deputații au făcut scut în jurul sinecurii lui Emil Constantinescu. Suma colosală de la buget care se scurge către un institut inutil

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, 10 iunie, un proiect de lege iniţiat de USR care viza desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Pe parcursul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților, deputatul USR Iulian Bulai a susţinut că din cele 2 milioane de euro primite de institut în ultimii doi ani, doar 80.000 de lei au mers spre proiecte. 

CITIȚI ȘI: Scriitorul Dan Alexe cere Guvernului Orban să desființeze sinecura lui Emil Constantinescu. Fostul președinte învins de sistem găurește bugetul "sistemului" printr-un pseudo-institut susținut de Tăriceanu și Dăncilă

Bulai: "Noi nu considerăm oportună această instituţie pe bani publici. În doi ani de activitate această instituţie a avut alocat câte un milion de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Aceşti bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofii, pe tot felul de activităţi care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituţie reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către o personalitate care a reprezentat speranţa României acum 20 de ani. E trist că salariaţii din această instituţie câştigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect".


Deși risipa financiară este mai mult decât evidentă, 92 de deputați PSD, 4 de la PNL, 11 de la Pro România, 15 de la UDMR, 8 de la minorități, 1 de la PMP și 4 neafiliați s-au opus desființării sinecurii lui Emil Constantinescu.

Deputata USR Cristina Prună, pe Facebook: "Astăzi, am încercat să mai desființăm o sinecură creată de PSD și ALDE, pe numele ei Institutul Levantului.

Institute ca acesta se tot înființează în parlament prin lege, mai greu e să le desființezi când vezi că nu produc absolut nimic.

În doi ani de existență, acest institut a consumat 2 milioane de euro din taxele și impozitele noastre, marea majoritate a banilor fiind dați pe salarii, călătorii, diurne și alte asemenea. Salariile sunt, evident, peste cele din privat.

Proiectul, inițiat de colegul meu Iulian Bulai, și cosemnat de parlamentarii USR, a fost respins astăzi de Camera Deputaților. Nu pentru că vrea cineva cercetare în România. Ci pentru că speră că în aceste instituții își vor angaja activul de partid pe aceste posturi călduțe atunci când vor ajunge la guvernare.

Vestea bună e că nu o vor face prea curând, iar noi vom continua lupta împotriva risipei banului public. Este unul dintre angajamentele #USRlaGuvernare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.