Cum duc afacerile lui Valentin Dragnea către capul Tel Drum


Cum duc afacerile lui Valentin Dragnea către capul Tel Drum

Deși fiul lui Dragnea, Valentin, nu s-a remarcat niciodată prin altceva decât prin bolizii de lux pe care îi conduce, acesta pare a fi un adevărat guru al afacerilor familiei sale. Acționar în mai multe companii, acesta conduce, prin acțiunile pe care le face, către identificarea adevăratului cap al companiei Tel Drum. După cum știm, momentan Tel Drum este atribuit doar de procurori lui Liviu Dragnea, pentru că oficial nimeni nu poate demonstra acest lucru. Dar urmărind afacerile lui Valentin, este interesant de văzut cum toate au o legătură strânsă cu Tel Drum, companie care garantează întotdeauna când firmele lui Valentin au nevoie de garanții. Și asta arată că între conducerea Tel Drum și fiul lui Dragnea există legături mult mai puternice decât cele de afaceri.

Într-o investigație amplă, realizată în Ziarul Liber în Teleorman, aceste legături sunt devoalate, în sfârșit. Printre altele, investigația arată conexiunea dintre Tel Drum și compania Nutrelo Group, deținută de Valentin Dragnea. 

Anul 2018 a fost unul foarte prolific pentru Nutrelo Group, iar Valentin Dragnea s-a implicat cu timp și cu bani în construcția acestui proiect foarte profitabil.

Nu putem să nu remarcăm intrarea în această schemă a companiei Tel Drum SA. Practic, Tel Drum decide să garanteze la bancă pentru Nutrelo Group printr-o garanție imobiliară asupra creanțelor rezultate din contractul de închiriere încheiat între Ferma Salcia SA și Nutrelo Group SA. De ce ar fi făcut Tel Drum un astfel de gest, dacă nu ar fi existat nicio legătură de sânge între deținătorul de facto al Tel Drum SA și deținătorul din acte al Nutrelo Group?

În mod normal, există o practică în strategia de afaceri, prin care o firmă garantează cu cifra de afaceri pentru o firmă din același domeniu, astfel încât cea din urmă să poată câștiga o licitație din altă zonă, îndepărtându-și astfel competitorul. Dar Tel Drum și Nutrelo Group nu aveau același obiect de activitate, deci nu erau competitori pe piață. Ceea ce înseamnă că, de fapt, între cele două companii există relații de natură personală, care le determină să se ajute reciproc.

Au fost astfel contractate două credite: un credit de achiziție teren pentru producția agricolă, în valoare de 4.000.000 lei pe o perioadă de 5 ani și un card de credit bussines, în valoare de 80.000 de lei pentru 24 de luni.

Astfel, se cumpără un teren intravilan cu suprafața de 9.865 mp în comuna Lița, lot 3, proprietate a Vel Morar SRL, la prețul de 36.900 euro. Contractul a fost semnat de Biloiu Marian, director general adjunct al Nutrelo Group SA, împuternicit în mod special pentru această tranzacție.

Nutrello Group devine acționar unic al S.C. Gransiloz SRL și decide în luna august a anului 2018 să devină codebitor pentru credite solicitate de Gransiloz, cu destinația de capital de lucru, în valoare totală de 15.080.000 lei. Persoana împuternicită să semneze personal în numele Gransiloz e nimeni altul decât acționarul Nutrelo Group, Liviu Ilie Dragne.

La finalul anului 2018, buzunarul lui Valentin Dragnea se umple din nou cu o sumă considerabilă, provenită din dividende, mai precis 105.000 lei din profitul rămas nerepartizat de puțin peste 3 milioane de lei.

Uitându-ne în raportul de insolvență al Tel Drum din luna septembrie a anului 2019 remarcăm un act aditional la contractul 390 din 11.03.2011 al Nutrelo Group și preluarea acestui contract de către Tel Drum, încheiat cu Gransiloz SRL, ca urmare a fuziunii prin absorbție de către Nutrelo Group a Gransiloz SRL.

Citiți articolul integral AICI, pe Liber în Teleorman!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.