VIDEO. Horia-Roman Patapievici despre America și identitatea de gen: „Radicalismul înseamnă să adopți credință că "omul alb este cancerul planetei", că socialismul e bun iar capitalismul rău”/ ”Teoria de gen a lui John Money, în anii 60, s-a încheiat cu o sinucidere, care a fost ascunsă publicului”


VIDEO. Horia-Roman Patapievici despre America și identitatea de gen: „Radicalismul înseamnă să adopți credință că "omul alb este cancerul planetei", că socialismul e bun iar capitalismul rău”/ ”Teoria de gen a lui John Money, în anii 60, s-a încheiat cu o sinucidere, care a fost ascunsă publicului”

Filosoful, eseistul, scriitorul și fizicianul Horia-Roman Patapievici, una din cele mai remarcabile figuri intelectuale post 1989, personalitate multidisciplinară de o erudiție rară pentru vremurile acestea marcate de superficialitate și agresivă lipsă de cunoaștere, scrie pentru ziare.com o opinie despre cele întâmplate în Statele Unite:

„Succesul ideilor socialiste între tinerii educați de azi, care îl aclama pe Bernie Sanders și sunt atrași de votul radical, se explică prin faptul că universitatea americană a devenit de decenii covârșitor progresistă.

Limbajul și ideile stângii au ajuns treptat să fie atât limbajul și ideile presei progresiste (care domină autoritar toată presa mainstream din America), cât și limbajul și ideile politicienilor progresiști, care azi nu se mai separă de radicalism cum ar fi făcut-o o generație mai devreme, deoarece în lumina noului progresism multora radicalismul nu le mai apare ca fiind ceva extrem, ci ceva cumva dezirabil, că o forma de integritate morala ori de grija mai mare fata de justiția socială.

În America de azi, radicalismul înseamnă să adopți credință că "omul alb este cancerul planetei", că socialismul e bun iar capitalismul rău, că America e "sistemic rasistă" și că toată cultura ei -cultura bărbatului alb, heterosexual și creștin- trebuie schimbată din temelii (începând cu statuile, care trebuie dărâmate, și cu operele de arta care nu sunt pe linie, care trebuie eliminate din grile, programe, biblioteci), că identitatea sexuala e politica iar diferență sexuala e binele comun, că orice idee și orice dispută de idei trebuie supusă vigilenței ideologice e a corectitudinii politice; în fine, înseamnă să crezi că tot ce nu e progresist e reacționar, iar cu reacționarii, că și cu fasciștii, nu se sta de vorba, deoarece e spre folosul progresului moral al societății că acestora să li se suprime complet posibilitatea de a se exprima. În linii mari, cam așa arată politica în campusurile universitare progresiste. (…)

Ce se întâmplă cu America acum se petrece cu ea de ani buni și nu e deloc de bine. Prin urmare, abuzul criminal împotrivă lui George Floyd nu mi se pare a fi cauza exploziei insurecționale de azi, este doar pretextul, ocazia, cum ne atrăgea atenția Nicolae Bălcescu, când afirma că Revoluția Europeană a fost ocazia și nu cauza Revoluției Române. Cât despre cauza insurecției americane, ea este câștigarea războiului cultural de către progresiști”.

Vă invităm să urmăriți în videoul atașat acestui text recenta conferință publică susținută de Patapievici pe scena Ateneului Român.

Tema conferinței sunt „Superstițiile moderne”, H-R Patapievici pomenind pe scurt și despre o temă aflată astăzi în atenția opiniei publice odată cu adoptarea de către Senat a unei modificări la Legea Educației Naționale care interzice, în școli, orice referire la identitatea de gen.

Una dintre superstițiile moderne ar fi aceea potrivit căreia capitalismul este doar un sistem economic. Capitalismul nu este doar un sistem economic, ci o structură socială bazată pe un reglaj fin al relației individ-stat, bazată pe libertatea individuală, proprietatea privată, libertatea schimburilor etc. Această structură socială s-a dovedit a fi singura din istoria umanității capabilă să administreze relația dintre individ și stat, în așa fel încât să capteze creativitatea și spontaneitatea individului spre beneficiul întregii societăți. „Capitalismul este un concept mult mai complex decât crede Marx”, explică H-R Patapievici.

Teoria de gen, care spune în esență că sexul nu determină automat genul și că individul își poate determina propriul gen după bunul plac, este o altă superstiție a modernității, spune filosoful. ”Perveristățile sunt redenumite 'parafilii' și astfel devin acceptabile”, explică el, amintind că primul experiment care ar fi trebuit să demonstreze Teoria de gen a lui John Money, în anii 60 ai secolului trecut, s-a încheiat cu o sinucidere, care a fost ascunsă publicului de autorul celebrei teorii. ”Și astfel această minunată teorie este acum general acceptată în lumea occidentală cel puțin”, conchide el.

„Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă”, o altă superstiție ar fi aceea că nazismul și comunismul au fost doar niște sisteme politice. Ele nu au fost doar sisteme politice, ele au fost adevărate religii politice. Cei care au crezut în comunism și în nazism, au crezut în ele la modul religios și au cerut adepților lor să creadă în ele la modul religios, fără niciun fel de libertate de gândire, interpretare etc. Și tocmai de aceea efectele acestor sisteme totalitare au fost atât de devastatoare”, mai spune Patapievici în conferința pe care o puteți urmări integral mai jos.

SURSE: rfi.ro, ziare.com, youtube. Sursa foto: digi24



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.