Zegrean dă verdictul: impozitarea pensiilor speciale va pica! ÎCCJ analizează oportunitatea sesizării CCR


Zegrean dă verdictul: impozitarea pensiilor speciale va pica! ÎCCJ analizează oportunitatea sesizării CCR

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a atras atenția miercuri că impozitarea pensiilor speciale va pica la CCR, în baza articolului 56 din Constituție privind justa așezare a sarcinilor fiscale și pentru că "există o cotă unică de impozitare, de 16%": "atunci cum poți justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%?".

Zegrean, pentru Hotnews: "Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituției. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, și atunci cum poți justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%? Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituție vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale (n.r. - <<Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale>>). În România există și salarii de 20.000 de lei, chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentară a acestora nu vorbește nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie stârpiți. (...) În niciun caz această lege nu este constituțională, pentru că oamenii trebuie tratați egal în fața legii. Și pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi". 

De altfel, Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a convocat pentru joi, 18 iunie, Secţiile Unite ale ÎCCJ, pentru a analiza posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pentru controlul de constituţionalitate, înainte de promulgare, a legii care introduce impozitarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi ale altor categorii profesionale.

Sursa foto Corina Corbu: Octav Ganea - Inquam Photos

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.