Tensiuni în creștere la Chișinău: Rusofilul Dodon și socialiștii Moscovei, IZOLAȚI de forțele pro-europene. Dodon, pe cale să piardă deputați PSRM? Rusia a rămas fără majoritate parlamentară


Tensiuni în creștere la Chișinău: Rusofilul Dodon și socialiștii Moscovei, IZOLAȚI de forțele pro-europene. Dodon, pe cale să piardă deputați PSRM? Rusia a rămas fără majoritate parlamentară

După ce a rămas fără majoritatea parlamentară necesară guvernării rusofile, socialiste și românofobe de la Chișinău, dubiosul Igor Dodon este lăsat acum în offside și de principalele forțe pro-europene de dincolo de Prut, Platforma DA și PAS, care refuză categoric orice discuții cu președintele prorus atât timp cât guvernul socialistului românofob Ion Chicu nu-și dă demisia.

Aceasta în condițiile în care, după pierderea majorității, Dodon le-a făcut o invitație veninoasă pro-europenilor: să intre într-o nouă formulă guvernamentală – ceea ce ar reprezenta o eroare de proporții acum, în plin an electoral, după dezastrul girat de Dodon, Chicu & PSRM. De asemenea, avem de-a face cu o nouă tentativă de compromitere a forțelor proeuropene, în perspectiva apropiatelor alegeri prezidențiale.

Potrivit Deschide.md, Platforma DA va merge la discuții cu Igor Dodon și PSRM doar după ce Guvernul Chicu își va da demisia. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Platformei DA, după ce astăzi Igor Dodon a anunțat că invită la discuții liderii Platformei DA, PDM și PAS, în condițiile în care Guvernul Chicu a rămas fără susținerea majorității deputaților în Parlament.

„Mă jenez să întreb, dar Igor Dodon în calitate de ce invită partidele la negocieri? Pe lângă Codul Penal președintele trebuie să citească și Constituția în privința înaintării unui candidat la post de premier. Punct”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

 Acesta a mai specificat că Platforma DA este singurul partid care a declarat până în acest moment că este gata să-și asume guvernare chiar și în condiții de pandemie și de consecințe economice grave lăsate de aceasta.

De asemenea, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) exclude orice discuții și negocieri cu Partidul Socialiștilor în vederea formării unui nou guvern, după ce Cabinetul Chicu a rămas fără susținerea majorității deputaților în Parlament. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi.

„Igor Dodon devine tot mai jalnic. Când a rămas cu oala spartă, aleargă la partidele blocului ACUM. Asta după ce ne-a trădat, formând o coaliție cu cei care uzurpase puterea de stat doar câteva luni înainte. Dodon este întruchiparea politicianului cinic, fără scrupule, fără principii, iar valorile sale se măsoară în sacoșe negre cu calendar. Cântecul de sirenă al lui Dodon nu mai ademenește pe nimeni. Trezește doar suspin și jale pentru soarta acestui pământ, care l-a răbdat prea mult timp. Dodon va pleca curând ca și acest virus năprasnic, iar țara va renaște”, a scris Popșoi pe pagina sa de Facebook.

Dodon, probleme în PSRM?

Președintele Igor Dodon ar putea să se pomenească cu plecări chiar din fracțiunea parlamentară a PSRM, avertizează vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, potrivit ZiarulNational.md. Pentru ca să nu pățească această rușine, spune deputatul, Igor Dodon ar trebui să lase la o parte „scenariile” pe care le propune opoziției și să demisioneze cât mai degrabă. Astfel, în R. Moldova vor putea avea loc în același timp alegeri prezidențiale, dar și parlamentare anticipate.

Potrivit lui Carp, șeful statului propune acum opoziției diferite scenarii, inclusiv formarea unui guvern PSRM-PAS-PD-PPDA.

„El spune că Plahotniuc revine. Dar Plahotniuc nu a plecat. Oamenii lui au rămas în R. Moldova și au știut să folosească momentul potrivit pentru a se putea întoarce. Dar când ai dat jos Guvernul Sandu, nu cumva ai fost folosit de Plahotniuc? Acum încerci să refaci podurile? Eu înțeleg că-i arde și-i arde foarte tare... Dar când te-ai legat cu Plahotniuc și ai dat Guvernul Sandu jos... Chiar ai crezut că oamenii aduși în Parlament de Plahotniuc nu-l vor urma. Unde ți-a fost mintea, când ai dat jos acel guvern”, a întrebat Carp.

Nu în ultimul rând, deputatul l-a luat peste picior pe Dodon, care a promis că vor sări „șiurșele” din oligarhi.

„Acum e clar de ce ai dorit să dai jos acel guvern... Ai dorit să sară ‹șiurșele› din oligarhi. Așa au mai sărit că unul, care este implicat în ‹laundromat›, a ieșit la libertate, umblă omul pe la emisiuni, amenință”, a adăugat legislatorul.

Lilian Carp anticipează că unii deputați din fracțiunea PSRM ar putea trece în opoziție. Iar pentru a nu admite această umilință provocată de Plahotniuc, deputatul PAS îl îndemană pe Dodon să-și dea demisia și să provoace alegeri parlamentare anticipate, odată cu cele prezidențiale.

„Ai luat ‹kulioace› de la Plahotniuc și Șor și asta e marea ta frică. Și fii atent la deputații pe care îi ai în fracțiunea PSRM, că s-ar putea subția. Doar alegerile parlamentare anticipate ar aduce R. Moldova în albia democrației. Fii bărbat, trezește-te de dimineață și, ca un bărbat adevărat, dă-ți demisia. Așa scăpăm de Plahotniuc și tu de frica pe care o ai față de el”, este propunerea lui Lilian Carp.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.