Un deputat dezvăluie una din variantele PSD pentru Capitală: Firea, scoasă din joc, iar Ponta își va asuma candidatura în perspectiva prezidențialelor din 2024


Un deputat dezvăluie una din variantele PSD pentru Capitală: Firea, scoasă din joc, iar Ponta își va asuma candidatura în perspectiva prezidențialelor din 2024

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a atras atenția că PNL-USR-PLUS-PMP trebuie să se pregătească pentru scenariul în care PSD renunță pe ultima sută de metri la candidatura Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei și îl vor arunca în cursă, de pildă, pe Victor Ponta. 

În acest context, Raețchi a precizat că Victor Ponta este în căutarea unei platforme care să îl susțină la alegerile prezidențiale din 2024, iar funcția de primar al Capitalei ar reprezenta pentru el o rampă de lansare. 

Raețchi, pe Facebook: "Trebuie să fim pregătiți pentru un scenariu în care Gabriela Firea nu mai candidează la Primăria Capitalei și un alt candidat al stângii e scos din joben în ultimul moment.

Scorul Gabrielei Firea în sondaje e catastrofal pentru un primar în funcție, care a avut la dispoziție vreme de patru ani un buget uriaș.

Bilanțul ei e un dezastru care nu va putea fi susținut în dezbaterile electorale: nu poți veni, după un întreg mandat, tot cu machete pe post de realizări.

În plus, Firea nu știe să performeze politic în condiții dificile. În 2016 a primit totul pe tava din cauza divizării dreptei - și de atunci a stat numai în zona sa de confort mediatic. De când a văzut ce cred cu adevărat bucureștenii despre ea pe Arena Națională, e paralizată de frică și nu mai iese pe stradă decât în evenimente secrete, ascunse de public și presă. Când are în față un ziarist incomod, devine agresivă și incoerentă, refuzând să răspundă la întrebări absolut firești. În aceste condiții, campania electorală a Gabrielei Firea se anunță a fi un dezastru în care nu doar că nu va reduce avansul larg pe care îl are Nicușor Dan în sondaje, ci va continua să scadă.

În aceste condiții, cea mai simplă soluție pentru Ciolacu ar fi să îl împingă pe Ponta la o candidatură comună a stângii la Capitală, debarasându-se de Firea în ultima clipă și bifând astfel atât eliminarea unui rival intern, cât și parafarea alianței cu ex-pesedistul surclasat de Klaus Iohannis în 2014.

Pentru Ponta, al cărui model electoral a fost întotdeauna Traian Băsescu, acesta este un pariu riscant, dar care se integrează în planul său de a deveni președinte în 2024. Ponta știe că nu are șanse la prezidențiale sprijinit de partidulețul său instabil, și mai știe și că suportul oferit de PSD este mai degrabă toxic în campania pentru Cotroceni. De aceea, e obligat să caute o platformă personalizată pentru a-și urmări obiectivul pe termen lung. Iar Bucureștiul oferă o astfel de platformă, așa cum a dovedit Traian Băsescu.

Gabriela Firea e un politician al trecutului, care a eșuat deja. Candidatura ei din partea stângii rămâne cea mai bună variantă pentru Nicușor Dan, care va câștiga în aceste condiții la o distanță lejeră. Trebuie însă să fim pregătiți pentru varianta în care PSD, înțelegând catastrofa care se conturează pentru ei la București, o vor retrage pe Firea din cursă, promovând un candidat care se va dezice de modul jalnic în care a fost administrată Capitala în ultimii patru ani".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.