CSM, corigent la transparență: salariul Adinei Florea la SS, mușamalizat până de curând. Savonea, care primește peste 120 de mii de lei pe an pentru a se deplasa 10 km până la muncă, a încercat să secretizeze averile


CSM, corigent la transparență: salariul Adinei Florea la SS, mușamalizat până de curând. Savonea, care primește peste 120 de mii de lei pe an pentru a se deplasa 10 km până la muncă, a încercat să secretizeze averile

După ce a fost numită procuroare în cadrul Secţiei Speciale, veniturile Adinei Florea au crescut la 220.000 de lei pe an, conform unei investigații Newsweek

În anul 2018, Adina Florea a câștigat suma de 70.000 de lei de la Parchetul de pe lângă Tribunal Constanța și de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În anul 2019, Florea a câștigat suma de 220.748 de lei de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba de aproape 4.000 de euro pe lună. În plus, în anul 2019, Adina Florea a primit donație o casă de 134 de metri pătrați și un teren de 240 de metri pătrați. (AICI puteți consulta documentele)

Declarația de avere a Adinei Florea din 2019 trebuia depusă în urmă cu un an și o lună, iar cea din 2020 pe 15 iunie. Abia la sesizarea Newsweek România, CSM a decis, în cursul zilei de ieri, să facă publice declarațiile de avere ale Adinei Florea. 

În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a precizat că veniturile mult mai substanțiale ale procuroarei Adina Florea odată ce a început să activeze în cadrul Secției Speciale reprezintă unul dintre motivele pentru care Lia Savonea, pe vremea când a ocupat funcția de șefă CSM, "era atât de preocupată și interesată de o anumită propunere legislativă care prevedea secretizarea averilor, inclusiv a soților sau a partenerilor de viață". În cele din urmă, Savonea nu a reușit să ducă la bun sfârșit demersul de a secretiza averile în cauză. 

Totodată, Birchall a atras atenția că nu are pretenții ca Lia Savonea să dea dovadă de transparență, în condițiile în care fosta șefă CSM, folosindu-se de o serie de tertipuri legislative, încasează o diurnă considerabilă, deși locuiește în proximitatea locului de muncă. Concret, Savonea a încasat în 2018, potrivit declarației de avere din 5 februarie 2019, 124.175 de lei, adică 10.300 de lei pe lună, doar pentru a se deplasa din satul Roșu, comuna Chiajna, la București. Distanța Roșu - București este de 10 kilometri. Transportul este decontat separat, iar Lia Savonea a primit 1.212 lei. Aceste sume s-au adăugat indemnizației de membru CSM. În anul 2018, Lia Savonea a declarat că a încasat 473.627 de lei din drepturile salariale de la CSM și de 1.514 lei ca judecător la Curtea de Apel București, reprezentând drepturi salariale restante. (citiți AICI mai multe detalii, pe Europa Liberă)

Birchall, pe Facebook: "Acum se poate înțelege mai clar de ce Lia Savonea era atât de preocupată și interesată de o anumită propunere legislativă care prevedea secretizarea averilor, inclusiv a soților sau a partenerilor de viață! Poate vă mai aduceți aminte de încă o luptă pe care am dus-o anul trecut cu Savonea când abuziv, nerespectând legea, uzurpând practic atribuțiile legale ale Ministerului Justiției, trimisese direct la Parlament un punct de vedere de susținere a unei astfel de inițiative legislative deși eu, în calitate de ministru al Justiției, nu susțineam acel proiect de lege! M-am opus și am împiedicat o altă șmecherie marca Savonea, fără respect pentru transparență... dar cum să am eu pretenții de transparență cu declarația de avere de la o persoană care solicită și încasează o diurnă, considerabilă, doar pentru că locuiește la câțiva km de locul de muncă!? Moral, nu??😂 Dați share oameni buni să se afle adevărul!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.