Drama româncelor traficate în străinătate: Studentă eminentă, recrutată pe sistem Loverboy, a fost obligată să se prostitueze în Germania


Drama româncelor traficate în străinătate: Studentă eminentă, recrutată pe sistem Loverboy, a fost obligată să se prostitueze în Germania

Numărul mare de victime al traficului de persoane din România este cu adevărat alarmant, iar raportul SUA asupra situației traficului este îngrijorător pentru țara noastră, specialiștii constatând regrese însemnate față de anii precedenți. Metoda cea mai frecvent utilizată pentru recrutarea de tinere în cadrul traficului de carne vie este “metoda Loverboy”. Ea presupune îndrăgostirea victimei de viitorul său călău, astfel că în multe situații, fetele care cad pradă rețelelor de trafic nu conștientizează niciodată că au fost folosite. Tocmai pentru că metoda presupune implicarea emoțională profundă a victimei, prin intermediul ei se pot racola și persoane inteligente, cultivate, provenind din familii bune. Chiar și după ani întregi în care victima descoperă că iubitul pe care îl consideră de încredere este Traficant, aceasta refuză să recunoască faptul că a fost o simplă unealtă.

Despre aceste drame a vorbit în cadrul Interviurilor Presshub, coordonatorul Programului de Securitate Umană din cadrul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică, Silvia Tăbușcă.

Aceasta susține că nicio consiliere psihologică foarte bună nu le ajută total pe victime să se reabiliteze, pentru că genul acesta de traumă este de neșters.

"Am întâlnit victime care, probabil, nu vor putea trece niciodată peste acele momente de tortură. De obicei, fetele trec printr-o perioadă de obligare la prostituție sau la comiterea unor forme de exploatare, dar cele mai dificile situații sunt cele întâmpinate de tinerele care nu doresc să se prostitueze atunci când se află într-o situație de exploatare, în special în străinătate sau în România, și trec prin luni întregii de tortura și pur și simplu sunt bătute crâncen, sunt drogate sau chiar supra drogate și acele momente sunt foarte greu de depășit, chiar și în condițiile în care pot beneficia de o consiliere psihologică foarte bună", a spus Silvia Tăbușcă pentru Presshub.

Astfel, ea a dat exemplul unei studente eminente, vorbitoare de 5 limbi străine, care s-a îndrăgostit de un traficant de carne vie și astfel a ajuns victimă a rețelei. Nici la doi ani după ce s-a eliberat din ghearele traficanților, aceasta nu crede că a fost doar exploatată și îi spune “iubit” celui care a traficat-o.

"De exemplu, una dintre studentele mele, vorbitoare de cinci limbi străine, care vine dintr-o familie extrem de bogată, a fost recrutată pe sistem Loverboy și obligată să se prostitueze în Germania. După doi ani de zile a reușit să conștientizeze, cu sprijinul familiei, că de fapt tot ce s-a întâmplat în relația cu acel iubit nu a fost altceva decât o formă de exploatare. În momentul în care, cu sprijinul autorităților germane și cu cooperarea DIICOT, am reușit să destructurăm rețeaua respectivă, o rețea de proxeneți, pentru că DIICOT nu a reușit să adune probe suficiente pentru a încadra la trafic de persoane, studenta despre care vorbesc a afirmat public că da, este real ceea ce părinții i-au spus în toată această perioadă. Dar a mai spus că iubitul ei era un traficant și el a traficat toate celelalte femeii, însă pe ea a iubit-o. Nici măcar în acel moment, în care aveam în instanța din România suficient de multe probe din care rezulta că în situația ei mai erau încă 39 de fete recrutate de același bărbat, iar o rețea de alte 20 și ceva de persoane au traficat în Suedia și în Germania peste 300 de fete, această supraviețuitoare a traficului nu a putut să conștientizeze că a fost traficată și că a fost exploatată", a povestit Silvia Tăbușcă.

Tânăra a avut nevoie de doi ani de consiliere pentru a reveni la o viață relativ normală.

Interviul integral: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.