”Ea o murit, n-o făcut nici un gest și copilul o rămas cu țâța în gură, sugea de la mamă-sa moartă…” Oroarea de la Cajvana: călăii Securității au împușcat o mamă care își alăpta bebelușul


”Ea o murit, n-o făcut nici un gest și copilul o rămas cu țâța în gură, sugea de la mamă-sa moartă…” Oroarea de la Cajvana: călăii Securității au împușcat o mamă care își alăpta bebelușul

În 1949, în satul bucovinean Cajvana, la fel ca în multe alte sate, bestiile Securității au deschis focul asupra numeroșilor țărani revoltați, umplând ulițele cu morți și răniți, printre care copii, femei și bătrâni.

Acolo a fost săvârșită una dintre cele mai odioase crime ale genocidului comunist: călăii Securității au ucis o mama care își alăpta bebelușul, iar când citești asta simți că te-a izbit cineva cu o bâtă în moalele capului.

”Ea o murit, n-o făcut nici un gest și copilul o rămas cu țâța în gură, sugea de la mamă-sa moartă...”, își amintește Gheorghe Motrescu, partizan, victimă a torturilor, deținut politic pentru un deceniu și frate al partizanului martir Vasile Motrescu, în cumplit de relevantul interviu publicat de Daniel Popa, Povestea familiei Motrescu din Vicovu de Jos. Luptele partizanilor anticomuniști din Bucovina 1944-1958”, Editura Academia Civică, 2015, București.

Vă prezentăm acest pasaj cumplit care relevă, fără pic de fard, adevărata față hâdă a comunismului genocidar:

Gheorghe Motrescu: ”În 1949, au venit comuniștii cu ideea ariilor, să strângă puținul sau multul tău, care îl aveai, să-l duci la arii (...) Scopul ariilor era să-ți poată lua pâinea, cerealele, să ți le ieie, să te poată deposeda de ele (...) La Frătăuți s-o soldat cu morți de oameni, la Calafindești tot la fel.

La Cajvana, ca și la Frătăuți, Calafindești, lumea a opus rezistență și s-a manifestat. Și lumea o băgat în special femeile și copiii în față. Or mers și or manifestat, or mai spart și niște geamuri la Sfatul Popular... s-au revoltat și ca urmare a intervenit Securitatea în forță. Or venit două mașini de securiști și de la distanță au început să tragă în populație.

Au rămas morți, au rămas răniți, dar cel mai dramatic s-a întâmplat că o femeie a venit și ea cu copilul, copil de brațe, și s-o pus în fața primăriei. Era un tei. Ea s-o pus la umbra teiului și-și alăpta copilul și privea manifestația respectivă, na, curiozitatea o făcea, că ea nu făcea nici un gest, nici pro, nici contra. Își vedea de copilul ei.

Securitatea o tras în mulțime și o împușcat femeia în inimă... numai s-o rezemat cu spatele de trunchiul teiului, o rămas în poziție așa și copilul, când or dat oamenii peste ea, copilul sugea țâță. Ea o murit, n-o făcut nici un gest și copilul o rămas cu țâța în gură, sugea de la mamă-sa moartă. Vă puteți închipui ce odioasă crimă săvârșită de bestiile Securității... Așa că ăștia au fost <apărătorii poporului muncitor> și așa mai departe”.

(Sursa foto: inbratelamami.ro)

#eroiinumor

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.