Victoria comunismului: în lagărul Coreea de Nord, unde totul e ”gratuit”, școala a devenit un lux pentru cei mai mulți copii


  • ACP
  • Jul 21, 2020 12:43
  • 2483
Victoria comunismului: în lagărul Coreea de Nord, unde totul e ”gratuit”, școala a devenit un lux pentru cei mai mulți copii

Conducerea comunistă din Coreea de Nord a finalizat, zilele acestea, o anchetă care trebuia să arate de ce a scăzut abrupt numărul elevilor din ciclul primar al țării-lagăr.

Începută în iunie și terminată luna aceasta, cercetarea făcută de funcționarii Ministerului Securității Sociale și ai Ministerului Educației a fost lansată după închiderea școlilor din cauza pandemiei actuale, dar și după ce s-a constatat că numai 70% dintre copiii care erau așteptați anul acesta în școli, au fost înmatriculați și vin la cursuri, conform unui raport al Departamentului Înregistrării Rezidenților din Ministerul Securității Sociale.

Inițial, funcționarii comuniști au luat în calcul scăderea numărului nașterilor, dar acesta nu e atât de mare încât să corespundă numărului însemnat de copii care nu mai merg la școală.

Altă realitate a vieții în comunism a fost constatată oficial, conform surselor publicației Daily NK: în țara comunistă unde totul e gratuit, totul este de fapt mult prea scump și mulți nu își mai pot trimite copiii la școală. Hainele, încălțămintea, rechizitele și tot ce mai trebuie unui copil ca să meargă la școală costă prea mult pentru nord-coreenii de rând din zonele rurale ori din orașele mici.

Situația din Coreea de Nord a fost mult înrăutățită de cheltuielile imense cu programul nuclear, program care a atras și o mulțime de sancțiuni severe din partea comunității internaționale, lucruri care s-au adăugat dezastrului economic presupus în mod inevitabil de comunism.

În prezent, statul-lagăr îi obligă pe nord-coreeni să participe la cheltuielile aferente megalomanicelor proiecte de construcții, ceea ce le mai ia ceva din veniturile care sunt oricum minuscule.

În condițiile date, oamenii se văd siliți să își țină copiii acasă, iar când cresc, să îi pună să ajute la muncile agricole, pentru a putea avea ce pune pe masă.

Raportul întocmit de funcționarii Ministerului Securității Sociale arată că acei copii care nu mai merg la școală se duc în schimb fie la munca în ferme, fie la cules de plante medicinale și fructe sălbatice în munți, împreună cu părinții lor.

Autoritățile comuniste au găsit soluția clasică: acolo unde nu merge comunismul, trebuie mai mult comunism! Astfel, comitetele locale de partid de la locurile de muncă au primit sarcina de a încuraja și convinge părinții să își trimită copiii la școală.

Potrivit surselor citate de Daily NK, funcționarii din cele mai mici unități administrative (inminban) și angajații din școli știu prea bine că acțiunea conducerii nord-coreene nu va aduce copiii în școli, în condițiile în care oamenii rămân la fel de săraci și nici nu au vreo speranță că lucrurile vor merge mai bine cel puțin în viitorul apropiat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.