Eșecul moțiunii de cenzură. Dodon pregătește impunerea planului Kozak: mutarea Transnistriei pe Prut


Eșecul moțiunii de cenzură. Dodon pregătește impunerea planului Kozak: mutarea Transnistriei pe Prut

Eșecul moțiunii de cenzură a fost unul la care mă așteptam. Guvernul rusofil Chicu a rămas. Lupta, însă, va fi una dură și de durată. Dodon a ieșit întărit din această bătălie. Vinovați sunt, s-o spunem pe șleau, și cei doi principali lideri ai opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru că nu prea mai reușesc să se înțeleagă. Și pentru că, dincolo de faptul că se detestă reciproc, nici nu sunt în stare să ajungă la soluții de compromis cu celelalte forțe pro-românești și pro-europene. Fărâmițarea asta este un blestem întreținut de Rusia.

Un lucru să fie clar: Igor Dodon va fi foarte greu de învis. Electoratul de stânga și cu vederi pronunțat pro-ruse este foarte unit. Singura soluție ar fi să candideze Renato Usatîi și comuniștii să vină cu un pretendent puternic. Asta fiindcă aceștia ar putea rupe voturi de la Dodon. Și totuși, să nu fim naivi – zonele toxice din care ar putea veni o astfel de ”soluție” sunt, în mod evident, controlate tot de Moscova și de agenții ei de influență. Fiindcă Rusia are mize geostrategice esențiale în Republica Moldova. Să nu uităm nici faptul că, de regulă, comuniștii și socialiștii alternează la putere dincolo de Prut, în mod hibrid, tocmai pentru a da impresia că ar fi vorba despre două partide diferite. 

Mai periculos e faptul că Dodon încearcă să-l copieze în toate pe Vladimir Putin. A și anunțat că va modifica Constituția după modelul brevetat recent de Kremlin. Dacă Putin se visează țar iar Erdogan are fantezii umede cu sultani, eu sunt sigur că Dodon se crede domnitor al Moldovei.

Aplicarea planului Kozak, prin impunerea modificării Constituției – care, oricum, e siluită zilnic dincolo de Prut – are toate șansele să devină realitate, iar asta ar însemna prăbușirea totală a Basarabiei. Așa riscăm să ne trezim, prin intermediari, cu Transnistria pe Prut.

Știu că sună ciudat, dar așa se va întâmpla, în absența unei minuni. Și, dacă Moscova nu crede în lacrimi, Bucureștiul nu ar trebui să creadă în miracole. Nu, nu în jocul ăsta.

Alo, aude vreun decident de la București? Sau servim doar chinavirus? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.