Grecia a depistat 61 de turiști români cu COVID. Infectații le-au cerut însă autorităților elene discreție și să nu informeze România despre situația lor


Grecia a depistat 61 de turiști români cu COVID. Infectații le-au cerut însă autorităților elene discreție și să nu informeze România despre situația lor

Situația dificilă cu care se confruntă România în acest moment în ce privește numărul tot mai mare al persoanelor infectate zilnic cu noul coronavirus a început să se reflecte și peste granițe, mai ales în Grecia, unde numeroși români au ales să-și petreacă concediul. Grecia este una din țările europene care a gestionat excepțional criza din sistemul sanitar, reușind să aibă nu doar un număr mic de decese (201), ci și unul foarte redus de infectări - 4100 (până ieri). Ieri, când în România dobora un nou record la infectări - 1112 - în Grecia se înregistrau doar 33 de cazuri noi. 

CITEȘTE ȘI: Modelul grecesc. Cum a reușit Grecia să evite soarta Italiei sau Spaniei, deși i s-a prezis un destin identic. „Avem politicieni care îi ascultă pe savanți”

Tot ieri, într-o declarație publică, autoritățile elene au precizat că numărul românilor infectați cu noul coronavirus și depistați pe teritoriul Greciei se ridică în prezent la 61. Mulți dintre aceștia au cerut ca partea română să nu fie informată cu privire la situația lor și probabil din acest motiv, numărul turiștilor români cu COVID părea nesemnificativ la un moment dat, conspiraționiștii/negaționiștii folosind asta ca argument în suportul teoriei potrivit căreia România ar umfla cifrele. Ba mai mult, fostul ministru de externe Teodor Meleșcanu a lansat un fake news pe această temă, afirmând că șeful guvernului de la Atena ar fi acuzat că România umflă cazurile de coronavirus ca să ia mai mulți bani europeni, situație dezmințită categoric de Ambasada Greciei.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că, urmare a declaraţiilor publice susţinute de ministrul delegat pentru protecţie civilă al Republicii Elene, Nikos Hardalias, conform cărora, până la acest moment, 61 de cetăţeni români ar fi fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Elene, Ambasada României la Atena a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile elene competente pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la situaţia acestora şi starea de sănătate. MAE menţionează că datele comunicate în mod public până în prezent cu privire la cazurile turiştilor români depistaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 pe teritoriul Greciei au fost obţinute de către Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Salonic fie direct de la autorităţile elene, fie, în mod direct, de la cetăţenii români vizaţi. Totodată, MAE menţionează că, în anumite cazuri, cetăţenii români depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19 au solicitat în mod expres discreţie cu privire la situaţia lor, refuzând informarea autorităţilor române cu privire la situaţia sau starea de sănătate”, a transmis, joi seară, Ministerul Afacerilor Externe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.