Turcia, pe un drum din ce în ce mai periculos: în timp ce provoacă țările de la Mediteană și intervine brutal în Europa, Erdogan și-a transformat țara și în centru al activităților anti-indiene


  • ACP
  • Aug 6, 2020 14:37
  • 2883
Turcia, pe un drum din ce în ce mai periculos: în timp ce provoacă țările de la Mediteană și intervine brutal în Europa, Erdogan și-a transformat țara și în centru al activităților anti-indiene

Ambiția lui Erdogan și a susținătorilor lui de a reface marele Imperiu Otoman a făcut ca Turcia să fie implicată concomitent în războaiele din Siria și Libia, să invadeze Irakul de-a lungul graniței, să amenințe permanent Ciprul și Grecia, patrulând agresiv cu avioanele și navele de luptă în zonele lor exclusive, dar și să își facă baze militare în Somalia și Qatar.

Pe lângă toate acestea, Turcia a luat imediat partea Azerbaijianului în confruntarea cu Armenia și a promis că va trimite substanțiale ajutoare militare azerilor. În Albania, unde Turcia și-a crescut periculos de mult prezența și de unde își crește influența în Balcani, guvernul de la Ankara vrea să ajute la reînzestrarea armatei cu armament modern – mai multe detalii AICI.

Intervenția Turciei s-a făcut simțită și în Uniunea Europeană, unde țări ca Germania, Olanda, Belgia și Austria au descoperit, începând de anul trecut, cât de prezentă este puterea armatei fără uniforme a lui Erdogan pe teritoriile lor.

Pretenția lui Erdogan de a poza în apărătorul musulmanilor de pretutindeni și-a arătat însă limitele când a ocolit China, unde situația îngrozitoare a musulmanilor uiguri e trecută sub tăcere de autocratul turc din motive evidente, legate de forța economică și politică a Beijingului, care ar putea cauza mari probleme Turciei.

Precauțiile cât de cât raționale au dispărut însă în cazul Indiei, altă mare putere, unde Turcia intervine periculos, pe căi obscure, în politica internă. Guvernul turc a criticat în mai multe rânduri India pentru revocarea statutului special al regiunilor Jammu și Kashmir, din august, anul trecut, cerând ca India și Pakistanul să rezolve pe calea dialogului problema produsă de situația musulmanilor din cele două regiuni.

Anul acesta, în februarie, Erdogan a vorbit în Adunarea Națională a Pakistanului, comparând lupta celor din Kashmir cu cea a Imperiului Otoman din… Primul Război Mondial. Atitudinea publică a Turciei în raport cu India, care este legală și poate fi justificată, a fost însă dublată de un război subteran a cărui imensă anvergură nu a putut fi bănuită până acum.

Rapoartele cele mai recente ale serviciilor de informații indiene numesc Turcia ”centru al activităților anti-indiene”, arătând cât de implicată este Ankara în susținerea războiului asimetric al fundamentaliștilor musulmani împotriva Indiei. Autoritățile indiene au făcut public faptul că Turcia susține masiv radicalizarea musulmanilor din India, din rândurile cărora recrutează fundamentaliștii. Un raport al serviciilor de informații din India arată care sunt canalele prin intermediul cărora lucrează Turcia în India: mass-media de stat turcești, instituții de educație și organizații non-guvernamentale.

”Ankara a oferit burse și conduce programe de schimb pentru studenții musulmani, pentru a studia în Turcia, prin organizații non-guvernamentale sponsorizate de stat, dar îndată ce ajung în Turcia, aceștia sunt preluați de agenții Pakistanului care operează acolo”, spune raportul serviciilor secrete indiene.

Lista sponsorilor burselor pentru musulmanii indieni include Fundația Tineretului Turc (TUGVA), Președinția Turcilor din Străinătate și Comunitățile Asociate (YTB), Turkish Airlines, Institutul Yunnus Emre (YEI), Diyanet (TDF), Agenția Turcă pentru Cooperare și Coordonare (TIKA). Parte dintre aceste organizații sunt direct legate de guvernul turc ori de familia lui Erdogan, cum e cazul Fundației Tineretului Turc, care funcționează chiar sub patronajul fiului lui Erdogan, Bilal, și care este conectată cu Organizația Islamică a Studenților (SIO) și Jamaat-e-Islamic din India.

Raportul serviciilor de informații indiene arată că și Ambasada Turciei din Delhi susține organizații non-guvernamentale din India ale căror lideri sunt trimiși în Turcia, unde sunt încurajați să vorbească împotriva Indiei. Din Diyanet (TDF), care este o instituție subordonată direct președinției turce, se construiește de mai mulți ani și pentru musulmanii indieni imaginea lui Erdogan ca fiind cel mai mare lider al musulmanilor, după modelul sultanilor care erau considerați și califi ai întregii lumi islamice – mai multe detalii AICI.

E greu de imaginat cât de extinsă este campania lui Erdogan împotriva lumii întregi și unde va ajunge aceasta. Însă Turcia reușește să își adauge rapid inamici din ce în ce mai importanți, cum e cazul Indiei, putere nucleară și mare putere economică aflată într-o creștere constantă. Erdogan nu dă nici un semn că are de gând să oprească undeva ofensiva asta generală, pe toate axele geografice, chiar dacă Turcia se simte economic (și nu numai) din ce în ce mai rău.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.