Hezbollah și președintele Libanului NU vor o anchetă internațională a exploziei din Beirut, deși e dorită de libanezi și sugerată de Macron


  • ACP
  • Aug 7, 2020 19:03
  • 2827
Hezbollah și președintele Libanului NU vor o anchetă internațională a exploziei din Beirut, deși e dorită de libanezi și sugerată de Macron

Mai mulți politicieni libanezi, cei mai proeminenți fiind foștii premieri Saad Hariri, Fouad Siniora, Tamam Salam și Najib Mikati, alături de liderul druz Walid Jumblatt și conducătorii partidelor creștine, Sami Gemayel, respectiv Samir Geagea, au făcut apel la formarea unui comitet internațional pentru investigarea cauzelor exploziei din Beirut care a ucis 154 de oameni, a rănit peste 5000 și a distrus o mare parte din capitala libaneză.

Politicienii libanezi au cerut și sigilarea locului unde s-a produs explozia, până la momentul începerii anchetei condusă de comitetul internațional, pentru a fi evitată pierderea ori contaminarea dovezilor materiale.

În schimb, Hassan Nasrallah, secretarul general al grupării Hezbollah, care are mai multe fotolii în parlament și controlează guvernul ”tehnocrat” libanez, a cerut, vineri, într-un discurs adresat națiunii, ca ancheta privind explozia să fie efectuată numai de membri ai armatei libaneze, negând prezența vreunor arme ori materiale explozive înainte de explozie în depozitele din port ale gruparii conduse de el.

De asemenea, președintele țării, Michel Aoun s-a întâlnit cu un grup de jurnaliști, cu doar câteva ore înaintea discursului lui Nasrallah, cărora le-a spus că o anchetă internațională ar fi ”o pierdere de timp” care ar întârzia justiția să își facă treaba și ar duce la ”pierderea adevărului”.

Poziția exprimată de liderul Hezbollah și de președintele Aoun e un răspuns și pentru președintele Emmanuel Macron, care a sugerat primul o anchetă internațională, în timpul vizitei sale în capitala distrusă. Președintele libanez îi ceruse lui Macron, la momentul vizitei, ”să furnizeze fotografii aeriene pentru a se determina dacă a fost vreun avion ori rachetă” la originea exploziei, care ar putea fi ori lovitură militară, ori un accident, după cum a declarat Michel Aoun.

În discursul ținut vinery, Nasrallah a fost foarte reținut în a face obișnuitele acuzații împotriva Israelului, în ciuda zvonurilor care vin de la apropiații Iranului care spun că explozia ar fi fost provocată de o rachetă lansată de armata israeliană, care ar fi lovit depozitele Hezbollah din port și ar fi detonat, accidental sau intenționat, imensa cantitate de azotat de amoniu.

Deocamdată autoritățile libaneze vor să arate că fac o anchetă serioasă – au reținut 12 persoane pentru cercetări, printre aceștia fiind șeful vămii și câțiva funcționari vamali, înalți oficiali ai portului și ingineri care lucrau în port, iar Banca Libanului a ordonat blocarea conturilor a cel puțin 7 oficiali ai portului, cărora le-a fost interzisă ieșirea din țară. Dar tot autoritățile libaneze au oprit echipele de salvare europene să se apropie de locul unde s-a produs explozia, cea mai vizată de interdicție fiind echipa olandeză, care avea un câine antrenat să găsească supraviețuitorii de sub dărâmături, ceea ce, spun chiar unii politicieni libanezi, arată cât de mult se evită găsirea unor elemente care ar putea duce la descoperirea factorului declanșator al exploziei.

Autoritățile libaneze, în schimb, nu au voie să verifice nici un transport destinat Hezbollah, ceea ce a făcut ca un oficial libanez să spună că ”știm mai multe despre ce se întâmplă în Haifa (Israel) decât ce se întâmplă în Beirut” – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.