Schimb dur de replici între oficialii polonezi și cei europeni după arestarea militantului LGBT Michał Szutowicz, alias Margaret sau Margot. ”Curcubeul” violenței


  • ACP
  • Aug 9, 2020 16:53
  • 2493
Schimb dur de replici între oficialii polonezi și cei europeni după arestarea militantului LGBT Michał Szutowicz, alias Margaret sau Margot. ”Curcubeul” violenței

Scandalul început de militanții organizațiilor LGBT, care au vandalizat statui reprezentative ale religiei și culturii polonezilor, pe 27 iunie, are o anvergură din ce în ce mai mare, trecând granițele țării și ajungând până la Comisia pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei. Arestarea lui Michał Szutowicz, cunoscut ca Margaret Sz. ori Margot, care ar fi atacat și rănit un activist catolic și ar fi produs daune mari mașinii conduse de acesta, conform acuzațiilor aduse de poliție, s-a adăugat tensiunilor începute de vandalizarea statuilor și a dus la declanșarea altor proteste violente împotriva autorităților în Varșovia.

Vineri, după acceptarea cererii procurorului de caz privind închiderea lui Michał Szutowicz (Margot) pentru doua luni, fapt care a dus la declanșarea protestului susținătorilor lui, întâi în fața sediului Kampania Przeciw Homofobii (Campaniei împotriva homofobiei), unde cei care protestau s-au încăierat cu forțele de ordine și au încercat să blocheze mașina poliției în care se afla Szutowicz, apoi protestele violente au continuat în Krakowskie Przedmieście.

Ca urmare a violențelor, poliția a reținut 48 de protestatari agresivi, cei mai mulți dintre ei fiind ulterior eliberați, după cum a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Poliției din Varșovia, Sylwester Marczak.

Comisar pentru Drepturile Omului la Consiliul Europei, Dunja Mijatović, a intervenit imediat, cerând pe Twitter eliberarea activistului acuzat de violențe, vandalism și distrugerea proprietății, care poate primi până la 5 ani de încshisoare pentru faptele sale.

”Fac apel pentru eliberarea imediată a activistei LGBT Margot, de la .@stopbzdurom, arestată ieri pentru blocarea unei utilitare care purta mesajul urii anti-LGBT și punerea steagurilor curcubee pe monumentele din Varșovia. Ordinul de închidere a ei pentru două luni trimite un semnal înfiorator pentru #FreedomOfSpeech & #LGBT rights in #Poland”, a scris Dunja Mijatović pe Twitter, atrăgându-și un răspuns ferm din partea Ministerului Justiției și a Procurorului General Zbigniew Ziobro.

”Să vă fie rușine de apelul făcut în apărarea agresorului și să vă cereți iertare omului lipsit de apărare bătut de activistul LGBT. Dacă v-ar arunca cineva cu forța din mașina dumneavoastră și v-ar bate, apoi v-ar tăia cu un cuțit roțile mașinii, ați mai considera că arestarea făptașului la ordinul tribunalului este un atentat la libertate?”, a întrebat procurorul general Ziobro - mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.