Ioana Ene Dogioiu o desființează pe șefa DIICOT: „Hosu este, după toate aparențele și informațiile, un profesionist al obedienței desăvârșite/Cum e posibil ca președintele și ministrul Justiției să accepte o asemenea rușine?”


Ioana Ene Dogioiu o desființează pe șefa DIICOT: „Hosu este, după toate aparențele și informațiile, un profesionist al obedienței desăvârșite/Cum e posibil ca președintele și ministrul Justiției să accepte o asemenea rușine?”

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, una din cele mai avizate voci ale presei în domeniul justiției, scrie un editorial bulversant pe spotmedia.ro în care atrage atenția atât asupra backgroundului profesional dezastruos sub semnul incompetenței și obedienței al doamnei Giorgiana Hosu, șefa DIICOT, cât și a lipsei de reacție din partea celor obligați să elibereze parchetul care luptă contra crimei organizate de povara rușinii și decredibilizării.

Șefa DIICOT a avizat inițial clasarea dosarului 10 august, speță la care a lucrat până la un moment dat cot la cot cu procurorul Doru Stoica, autorul infamului text al ordonanței de clasare. Aceeași doamnă Hosu a decis apoi să-și invalideze propria decizie cerând infirmarea clasării. Cererea de redeschidere a anchetei contra șefilor din Jandarmerie a fost adresată însă unei instanțe greșite, respectiv Curtea de Apel București, care a stabilit, luni, cum era de așteptat, că nu are competența să judece această speță, urmând ca procesul să se mute la Tribunalul București.

Ioana Ene Dogioiu: „Nu cred că a fost o eroare voită, pentru tergiversare, pentru că ceea ce câștigă beneficiarii clasării sunt câteva zile. Probabil nu va dura mai mult de 10 zile până când TMB se va pronunță într-un fel sau altul.

Cred că este vorba despre incompetență pură pe o chestiune banală, pentru care un student pică examentul de la procedură penală fără drept de apel. Dacă dna Hosu nici măcar atât nu știe, atunci ce știe?

Cum să aștepți ca parchetul condus de un procuror care nu știe nici măcar normele de competență, de la care începe orice dosar, să fie în stare să lupte cu mafiile, cu clanurile, cu crima organizată, cu traficul de persoane?

Este dezarmant și rușinos nu numai pentru dna Hosu, ci pentru întreg DIICOT, în care există și procurori valoroși, și pentru tot sistemul judiciar.”

Jurnalista indică în editorialul său cine sunt principalii vinovați, alături de dna Hosu, pentru această situație căreia ar fi trebuit deja să i se pună capăt înainte de compromiterea iremediabilă a mai multor instituții: „Dna Hosu a fost numită în fruntea DIICOT de președintele Iohannis la propunerea ministrului Justiției. Este deja o tradiție ca pentru șefia parchetului antimafia și antiterorism, SRI să aibă un cuvânt greu de spus. Din păcate, în ultima vreme, principalul criteriu al alegerii a devenit obediența și dna Hosu este, după toate aparențele și informațiile, un profesionist al obedienței desăvârșite. (...) Dacă lui Felix Bănilă dl Iohnnis îi cerea demisia pentru greșelile dnei Hosu, cum e posibil ca dnei Hosu să nu îi ceară demisia pentru propriile greșeli? Cum e posibil oare ca președintele și ministrul Justiției să accepte o asemenea rușine? Una care decredibilizează profund mai multe instituții și însăși justiția?”.

Editorialul poate fi citit integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.