China comunistă amenință Cehia cu furia celor 1,4 miliarde de chinezi, după ce țara europeană a început cooperarea economică cu Taiwanul


  • ACP
  • Aug 30, 2020 12:43
  • 3291
China comunistă amenință Cehia cu furia celor 1,4 miliarde de chinezi, după ce țara europeană a început cooperarea economică cu Taiwanul

O delegație numeroasă de politicieni cehi a început de ieri o complicată vizită de lucru în Taiwan pentru a semna mai multe acorduri care privesc orașele inteligente, inteligența artificială și utilajele inteligente, dar și pentru a încuraja colaborarea între comunitățile start-up din Cehia și Taiwan.

Delegația de 90 de policieni cehi, condusă de președintele Senatului din Cehia, Milos Vystrcil, alături de care se află și primarul Pragăi, Zdenek Hrib, a semnat deja câteva înțelegeri pentru promovarea cooperării în domeniile înaltelor tehnologii între Cehia și Taiwan, dar, pe lângă partea economică, cehii au făcut și o declarație politică foarte curajoasă prin această vizită, în favoarea taiwanezilor și astfel împotriva politicii Beijingului.

La o conferință de presă organizată înaintea plecării în Taiwan, Milos Vystrcil a declarat ca ”un al doilea obiectiv (al delegației cehe) este să arate că Cehia este o țară liberă, suverană și democratică, iar diplomația noastră parlamentară, în particular Senatul, vrea ca această țară să acționeze așa cum au stabilit Vaclav Havel și Jiri Dienstbier, apărându-ne suveranitatea și principiile democratice”.

”Al treilea obiectiv este să lucrăm împreună cu toate țările democratice, indiferent de ce ar vrea oricine altcineva să facem”, a mai adăugat șeful Senatului din Cehia – mai multe detalii AICI.  

Asta nu e prima oară când politicienii cehi sunt în coliziune cu politica Chinei comuniste.

Anul trecut, în octombrie, mai mulți oficiali importanți din Praga au făcut ceea ce politicienii comuniști chinezi au numit „mișcări eronate și observații necorespunzătoare cu privire la problemele majore referitoare la Taiwan și Tibet”, lucru care a dus la încheierea relației speciale dintre Beijing, Shanghai și Praga. De data aceasta însă înalții oficiali chinezi lasă să se înțeleagă că vor să meargă mult mai departe, amenințând explicit cu represalii dure împotriva cehilor. Consilierul de Stat și ministrul Afacerilor Externe al Chinei, Wang Yi, aflat în Germania, a comentat astfel vizita politicienilor cehi în Taiwan: „Cei care încearcă să conteste principiul o singură China în ceea ce privește problema Taiwanului se fac dușmani ai celor 1,4 miliarde de chinezi și vor trebui să plătească un preț mare pentru mișcările lor!”

Wang Yi a adăugat că „guvernul chinez și oamenii săi nu vor sta degeaba, ci vor pune forțele anti-chineze să plătească un preț greu pentru viziunea lor scurtă și speculațiile politice” – detalii AICI.

Declarațiile făcute cu furie maoistă de demnitarii comuniștii chinezi erau cu siguranță așteptate de delegația cehă venită în Taiwan, unde chiar pot fi obținute beneficii imense din colaborarea cu firmele taiwaneze care se au un avans tehnologic la care China poate doar să viseze. Deocamdată Forumul pentru Economie, Comerț și Investiții din Taiwan la care sunt invitați cehii se desfășoară fără probleme și fără teama că cei 1.4 miliarde de chinezi conduși de comuniștii din Beijing îi vor duce în șuturi la avion pe politicienii din mica țară central europeană.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.