Oficial! Polonezii îi acuză de crime pe ruși pentru dezastrul de la Smolensk în care a murit președintele Poloniei alături de o parte din elita țării. Au fost emise primele ordine de reținere pentru controlorii de zbor


  • ACP
  • Sep 16, 2020 13:56
  • 3864
Oficial! Polonezii îi acuză de crime pe ruși pentru dezastrul de la Smolensk în care a murit președintele Poloniei alături de o parte din elita țării. Au fost emise primele ordine de reținere pentru controlorii de zbor

La 10 aprilie 2010, avionul prezidențial al Poloniei, un aparat Tu-154M, s-a prăbușit în vestul Rusiei, lângă Smolensk, iar toți cei 88 de pasageri și 8 membri ai echipajului au murit în ceea numesc autoritățile poloneze a fi o crimă de proporții înfiorătoare săvârșită de Moscova.

În avion se aflau președintele de atunci al Poloniei Lech Kaczyński și prima doamnă Maria Kaczyńska, fostul președinte al Poloniei în exil Ryszard Kaczorowski, șeful Statului Major Polonez și alți ofițeri polonezi de rang înalt, președintele Băncii Naționale a Poloniei, oficiali ai Guvernului polonez, 18 membri ai Parlamentului polonez, înalți membri ai clerului polonez și rude ale victimelor masacrului din Katyn, de lângă Smolensk.

Grupul venise din Varșovia pentru a participa la comemorarea a 70 de ani de la masacrul din Katyn în care au fost uciși în masă intelectuali, politicieni și ofițeri polonezi de către sovietici, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Anchetele oficiale rusești și poloneze nu au constatat probleme tehnice la aeronavă și au ajuns inițial la concluzia că piloții nu au reușit să efectueze apropierea de pistă, pentru aterizare, într-un mod sigur, în condițiile meteorologice date. Ani de zile autoritățile poloneze au căutat că confirme teoria susținută printre alții de liderul partidului conservator de guvernământ PiS, Jarosław Kaczyński (fratele geamăn al președintelui polonez Lech Kaczyński) și adjunctul său, Antoni Macierewicz, conform căreia prăbușirea a fost un asasinat politic, iar acum, în sfârșit, procurorii polonezi au reușit să adune date care să permită acuzarea fermă a rușilor.

Astfel, Parchetul Național al Poloniei a solicitat Tribunalului Districtual din Varșovia un ordin de reținere temporară pentru trei controlori de zbor care erau de serviciu la 10 aprilie 2010, ziua prăbușirii avionului prezidențial pe aeroportul din Smolensk-Nord, a anunțat miercuri seară purtătorul de cuvânt al Procuraturii, Ewa Bialik. Aceasta este prima etapă pentru emiterea unui mandat internațional de arestare. După ce o instanță va da o decizie privind reținerea temporară a suspecților, anchetatorii vor putea lua măsuri pentru a-i reține.

Procurorii susțin că suspecții au permis apropierea de pistă a avionului și începerea condiționată a procesului de aterizare, deși era de înțeles pentru ei că ar putea avea loc o catastrofă în condițiile date, ceea ce înseamnă provocarea deliberată a unui dezastru aerian.

Parchetul a schimbat acuzațiile împotriva controlorilor ruși de la provocarea accidentală a unei catastrofe, cum îi acuzase anterior, la înfăptuirea unei acțiuni deliberate, ceea ce înseamnă practic că rușii sunt acuzați explicit de uciderea înalților demnitari polonezi care se aflau în avion.

(sursa: Polandin.com)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.