Aleksei Navalnîi, asasinat economic la Moscova. „Bucătarul lui Putin” i-a blocat conturile și i-a pus sechestru pe apartament, jurând să-l ruineze


Aleksei Navalnîi, asasinat economic la Moscova. „Bucătarul lui Putin” i-a blocat conturile și i-a pus sechestru pe apartament, jurând să-l ruineze

Executori judecătoreşti ruşi i-au blocat conturile bancare şi au decis punerea sub sechestru a unei părți din apartamentului opozantului Aleksei Navalnîi pe când acesta se afla în comă, la sfârșitul lunii august, ca urmare a otrăvirii cu un agent neurotoxic.

Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, care a mai precizat că măsura a fost luată ca urmare a unor proceduri judiciare lansate de către un om de afaceri apropiat Kremlinului, cunoscut drept „bucătarul lui Putin” căruia opozantul rus ar trebui să-i achite 1,4 milioane de dolari ca urmare a unui proces de calomnie.

Evgheni Prigojin, cunoscut drept "bucătarul lui Putin", a ameninţat la 26 august să-l ”ruineze”, dacă ”nu-şi dă sufletul”, pe opozantul Aleksei Navalnîi.

El intenționează să-i oblige pe Navalnîi şi pe aliata sa Liubov Sobol să plătească suma de 88 de milioane de ruble reprezentând prejudicii, în urma publicării uneia dintre anchetele lor, scrie news.ro.

Opozantul rus otrăvit recent realizase un material video în care punea sub semnul întrebării calitatea produselor companiei lui Evgheni Prigojin, după ce un focar de toxiinfecție alimentară a izbucnit în școlile din Moscova, în 2018. În urma procesului intentat de Prigojin, o instanță a decis ca Navalnîi să șteargă videoclipul și să plătească 88 de milioane de ruble drept despăgubire pentru calomnie, motivând că a cauzat daune morale companiei.

Navalnîi şi echipa sa ţintesc, în anchetele lor, corupţia elitelor ruse şi au milioane de vizualizări pe reţele de socializare.

”Dacă Navalnîi îşi dă sufletul, nu intenţionez să-l persecut în această lume (...). Dacă trăieşte, el va trebui să răspundă în faţa întregii rigori a legii ruse”, amenința, în luna august, Evgheni Prigojin. El deține firma de catering Concor care a lucrat pentru Kremlin. Omul de afaceri este suspectat și de legături cu o "fermă de troli" pe care Washingtonul o acuză de ingerinţă electorală, precum şi de implicare în grupul de mercenari Wagner.

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a fost spitalizat la 20 august, în stare gravă, la Omsk, în Siberia, iar apoi a fost transferat, la 22 august, la Berlin, unde s-a constatat că opozantul rus fusese otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic.

Puteri occidentale cer Kremlinului să prezinte explicaţii, însă acesta neagă orice implicare şi susţine că nu vede nicio probă care să arate că este vorba despre o tentativă de asasinare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.