SONDAJ: Maia Sandu, peste rusofilul Igor Dodon la prezidențiale. Fostul premier se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor R. Moldova


SONDAJ: Maia Sandu, peste rusofilul Igor Dodon la prezidențiale. Fostul premier se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor R. Moldova

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, ar acumula mai multe voturi decât rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon, însă insuficient pentru a câștiga din primul tur.

Un sondaj realizat de „Magenta Consulting” la comanda Institutului Internațional Republican (IRI) arată că Maia Sandu reprezintă prima opțiune de vot pentru 20% dintre respondenți și a doua opțiune pentru 6%.

În același timp, Igor Dodon este prima opțiune pentru 18% dintre cei intervievați și a doua pentru 3%.

Cei doi sunt urmați de Renato Usatîi cu 7 și, respectiv, 4%.

 Potrivit Ziarulnational.md, aceeași cercetare arată că cei mai mulți cetățeni cred că Igor Dodon și Maia Sandu sunt candidații care se vor duela în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor - 18% la nivel național și 23% în Chișinău, ea fiind urmată de Igor Dodon - 15% versus 14%, de Andrei Năstase - 9% versus 10%, Renato Usatîi - 8% versus 5% etc.

Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, PSRM ar fi prima opțiune de vot pentru 17% din respondenți și a doua pentru 3%, PAS - prima oțiune pentru 16% și a doua pentru 4%, Partidul Șor - 6% versus 3%, Partidul Nostru - 4% versus 2%, PCRM - 3% versus 3%, PPDA - 3% versus 6% etc.

Sondajul dat publicității astăzi a fost realizat în perioada 16 iulie - 23 august curent pe un eșantion de 2 017 persoane chestionate la telefon din cauza pandemiei de COVID-19. Marja de eroare nu depășește plus sau minus 2,5 la sută.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.