Pseudo-justiție: Pîrlog, luat în vizor de IJ, iar Rareș Bogdan de CSM. Motivul: ambii au avut poziții în favoarea soluționării dosarului 10 august


Pseudo-justiție: Pîrlog, luat în vizor de IJ, iar Rareș Bogdan de CSM. Motivul: ambii au avut poziții în favoarea soluționării dosarului 10 august

Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, este vizat de o nouă cercetare disciplinară - a șaptea -, de această dată fiindu-i imputate declarațiile făcute într-un interviu acordat HotNews.ro în luna iulie, după decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august. Documentul Inspecției Judiciare este datat 11 septembrie, iar procurorul militar Bogdan Pîrlog a precizat că a primit rezoluția pe 29 septembrie la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București.

Inspecția Judiciară: "Având în vedere situaţia de fapt (...), apreciem că în cauză există indiciile săvârşirii de către procurorul militar Pîrlog Bogdan Ciprian de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. a din Legea 303/2004 republicată, constând in manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiţiei, sâvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţillor de serviciu.

Aprecierite formulate de procurorul militar în cadrul interviului acordat publicaţiei HotNews.ro., la data de 16.07.2020, preluate ulterior şi de alte publicaţii, cu referire la competenţa profesională a unor procurori cu funcţii de conducere, precum şi opinille procurorului militar privind modul de instrumentare şi soluţionare a unui dosar pot fi de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei, onoarei şi probităţii profesionale, mai cu seamă în contextul obligaţiel de rezervă ce incumbă oricărui magistrat".

Inspecția Judiciară enumeră, ca argument pentru cercetarea disciplinară, o serie de afirmații făcute de procurorul militar. Pîrlog lansase în luna iulie o serie de critici la adresa Giorgianei Hosu, șefă DIICOT la acea vreme. Între timp, Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT pe 24 septembrie, după ce soțul ei a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. Declarațiile pentru care a fost luat în vizor Pîrlog:

"Legat de persoanele numite la şefia parchetelor (Parchetul General - Gabriela Scutea şi DIICOT Giorgiana Hosu), a fost o lovitură dată credibilităţii demersurilor noastre. lar faptul că s-a trecut cu bocancii peste opinia Secţiei pentru procurori a CSM (care a dat aviz negativ pentru cele două numiri) a dat un semnal extraordinar atât în interior, cât şi în exteriorul ţării. A fost un semnal negativ deosebit".

"Persoanele numite nu au ce căuta în aceste funcţii, dar nu asta este problema. Puteau fi cei mai titraţi profesionişti din ţară, nu aşa trebuia să se facă numirile".

"Fără să încălcăm prezumţia de nevinovăție, totuşi trimiterea in judecată pentru infracţiuni de corupţie creează o fractură gravă. Soţui dumneaei este trimis în judecată. Totuşi, la cel mai inalt nivel.. Este pânâ la urmă responsabilitate să nu expui instituţia la un potenţial dezastru de imagine. Se va da soluţia, se va confirma sau nu. Este ideea strict de imagine şi de modul în care se abordează în vestui Europei și de modul în care se abordează la noi".

Abordarea Inspecției Judiciare în privința represiunii din data de 10 august 2018 seamănă cu cea a CSM-ului condus de Nicoleta Țînț, care a stabilit în ședința din data de 25 septembrie 2020 că prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afectat independența justiției.

Decizia CSM: "Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea sesizării privind apărarea independenţei puterii judecătoreşti faţă de postarea din data de 12 august 2020 pe pagina de Facebook a domnului RAREŞ BOGDAN, precum și față de articolul de presă distribuit de acesta, publicat pe site-ul online Comisarul.ro la data de 11 august 2020. (7 Da, 1 Nu, 1 Nul)".

Rareș Bogdan cerea pe Facebook ca românii să pună presiune pentru ca dosarul 10 august să fie soluționat, iar Carmen Dan&Co. să plătească pentru represiunea contra manifestanților pașnici.

"Aici e o chestiune care se poate rezolva de către noi toți. Presiune URIAȘĂ pentru rezolvarea acestui caz. Împreuna putem reuși. Cu toții am văzut ce s-a întâmplat pe 10 August 2018 in Piata Victoriei din Bucuresti. Este imperios necesar ca Sindile, Cucos, Paraschiv, Cazan, Carmen Dan și cei care au coordonat opresiunea de atunci, sa PLĂTEASCA!", a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.