Ambasadorul României la Chișinău îl avertizează pe rusofilul Igor Dodon să nu fraudeze alegerile prezidențiale. Mesajul lui Daniel Ioniță


Ambasadorul României la Chișinău îl avertizează pe rusofilul Igor Dodon să nu fraudeze alegerile prezidențiale. Mesajul lui Daniel Ioniță

Partenerii externi ai R. Moldova îndeamnă autoritățile de la Chișinău să asigure un proces electoral corect la alegerile prezidențiale. 19 state europene cer respectarea standardelor democratice la scrutinul din 1 noiembrie. Printre ele și România, care spune că aceste alegeri reprezintă un test crucial pentru respectarea valorilor.

Mai multe state din Uniunea Europeană au lansat un apel înainte de alegerile prezidențialele din R. Moldova. Desfășurarea scrutinului într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial, potrivit apelului.

Semnatară a declarației este și România. Într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a spus că Bucureștiul încurajează un proces electoral exemplar, fără practici flagrante din trecut.

„În primul rând dorim ca Măria Sa, cetățeanul, să fie respectat în aceste alegeri prin asigurarea unui proces electoral care să respecte pe deplin standardele democratice și să contribuie la consolidarea statului de drept în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova, în temeiul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană(…) Credem că este important și încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului din Republica Moldova să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi: cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a unor funcționari publici”, a declarat Daniel Ioniță.

Diplomatul și-a exprimat speranța că votul cetățenilor va fi respectat. Cât despre campania electorală, ambasadorul României la Chișinău observă că, în anumite cazuri, aceasta a început mai devreme decât a fost declarată oficial.

„Campania electorală a început cu mult înainte să fie declarată oficial. Am văzut unii actori  care au furat startul profitând de o resursă administrativă pe care o au la dispoziție. Au fost anumite situații greu de explicat din punctul meu de vedere, în ceea ce privește înscrierea unor candidați la CEC. Am observat că au fost anumite probleme legate de listele, sperăm ca aceste chestiuni să fie de domeniul trecutului, pentru că este foarte important ca atunci când te raportezi la un proces electoral, toți actorii să dispună de același referențial și toți candidații electorali să aibă aceleași șanse, să alerge în această competiție electorală, fără nici un fel de impedimente”, a subliniat ambasadorul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.