Liberalii urăsc traseismul, dar îi iubesc pe „trădători”/Iohannis: „S-a terminat cu racolarea”/Raluca Turcan justifică „cooptarea” cu pasaje evanghelice: „Până la urmă cine este fără de păcat?”


Liberalii urăsc traseismul, dar îi iubesc pe „trădători”/Iohannis: „S-a terminat cu racolarea”/Raluca Turcan justifică „cooptarea” cu pasaje evanghelice: „Până la urmă cine este fără de păcat?”

„Nu sunt așa mulți”, a răspuns vicepremierul liberal Raluca Turcan, luni seară, când a fost întrebată despre prezența pe listele PNL pentru Parlament a unor traseiști PSD, ALDE sau Pro România, care au contribuit la infama modificare a legilor justiției și a codurilor penale, provocând cele mai ample proteste de stradă din ultimii 30 de ani, revolte ale magistraților, critici din partea UE, sau chiar au făcut parte din guvernele controlate de infractorul Liviu Dragnea, manifestându-se în sensul dorit de acesta. Problema traseismului și a racolărilor deșănțate a mai fost dezbătută public și cu ocazia recentelor alegeri locale, liberalilor reproșându-li-se că au racolat zeci de primari PSD, unii dintre aceștia apropiați ai pușcăriașului de la Rahova.  

Raluca Turcan a justificat că fără susținerea traseiștilor din Parlament, Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă nu ar fi putut fi schimbat.

„Nu mi-am schimbat părerea. V-am promis că s-a cam terminat cu racolarea şi s-a terminat, după cum am văzut cu toţii. Nu au mai existat racolări, cooperări. Ăsta este un fapt. Am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci când a fost nevoie. Mai departe, cu siguranţă, veţi putea afla de la PNL cum s-au făcut listele. Listele s-au făcut cu oameni din PNL. Candidaţii sunt membri PNL”, a răspuns, tot luni, președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat despre listele PNL pe care se găsește la loc eligibil pentru Camera Deputaților (PNL Bacău, a doua poziție) și Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în guvernele PSD Grindeanu, Tudose și Dăncilă.  

Listele PNL conțin însă și alte numeroase prezențe împotriva cărora votanții liberali s-au manifestat vocal în trecut, unele dintre acestea conectate în trecut cu securistul hoț Dan Voiculescu. De exemplu, Daniel Constantin, fost președinte al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu și ministru în guvernele Ponta, Grindeanu și Tudose, candidează pentru un fotoliu de parlamentar la Argeș, fiind numărul doi pe lista PNL. Sorin Cîmpeanu, fost ministru în Guvernul Ponta, candidează la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL București. Ambii au votat învestirea guvernului Orban și au fost ulterior suspendați de liderul Pro România, Victor Ponta. G4media.ro expune AICI lista completă a traseiștilor aterizați pe listele liberalilor.  

„E prea mult.  Eu pot să înțeleg că PNL avea obligații față de parlamentarii care au dat jos guvernul Dăncilă și au votat executivul Orban. Nu sunt absurd să spun că ăia au făcut-o pentru țară și nu trebuiau recompensați. Dar cazul Viorel Ilie e exact genul care mă scoate din minți: la fel au scăpat alde Borbely și Vosganian, iar asociații lor, cel puțin in cazul Borbely, au ajuns la pușcărie. Borbely e consilier de stat și acum, în guvernul Orban, după ce a slujit guvernul Dăncilă.  

Ăsta e stat de drept? Cu alde Viorel Ilie îmi spuneți că veți repune pe picioare mecanismele statului de drept? Cu un golan, fiu de primar, un bătăuș, candidat la Brăila, și cu penalul Bitanu, în Teleorman? Asta le oferă PNL alegătorilor din aceste județe roșii?”, a scris jurnalistul Mircea Marian pe pagina sa de Facebook.  

„Aceste liste au fost propuse de către organizaţiile judeţene unde s-au făcut evaluări în privinţa activităţii membrilor, a potenţialului de creştere, pentru că până la urmă un om, chiar şi dacă greşeşte, poate să fie convingător la el în comunitate. Dacă te duci şi spui: da, am greşit... Până la urmă cine este fără de păcat? Cine nu a greşit niciodată, mai ales când faci politică de mult timp?”, a spus Raluca Turcan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.