Coșmarul lui "Felix", judecătoarea Camelia Bogdan, a învins statul român la CEDO. Decizia magistraților


Coșmarul lui "Felix", judecătoarea Camelia Bogdan, a învins statul român la CEDO. Decizia magistraților

CEDO a decis marți că statul român i-a încălcat dreptul la apărare judecătoarei Camelia Bogdan când CSM și Inspecția Judiciară au decis excluderea sa din magistratură. Judecătoarea Camelia Bogdan este cea care l-a condamnat pe "Felix" Dan Voiculescu la 10 ani de pușcărie. CEDO a mai decis ca statul român să îi plătească Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro. Camelia Bogdan solicitase 100.000 de euro.

CITIȚI ȘI: Implicațiile verdictului CEDO, evidențiate de Birchall: "E necesară modificarea Legii 47/1992! CCR nu trebuie să facă analiză politică! România a ajuns să fie condamnată la CEDO din cauza deciziilor luate de cei care ar fi trebuit să fie principala redută în apărarea principiilor statului de drept!"

"Curtea este de părere că reclamantul nu a putut beneficia de nicio formă de protecție judiciară în legătură cu decizia de suspendare a notificării", a subliniat CEDO. (citiți AICI decizia CEDO) 

În 2016, Inspecția Judiciara a sesizat CSM și a cerut excluderea Cameliei Bogdan din magistratură pe motiv că aceasta era incompatibilă cu dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, instituție constituita parte civilă în dosar, conform ziare.com. Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al ÎCCJ. Finalmente, în data de 13 decembrie, Înalta Curte a decis reprimirea Cameliei Bogdan în magistratura, printr-o decizie definitivă.

Într-un alt caz, Secția pentru judecători a CSM a decis pentru a doua oară, pe 6 aprilie 2018, excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan și suspendarea din funcție. Judecătorul a contestat decizia la Înalta Curte. Camelia Bogdan, fosta judecătoare la Secția penală a Curții de Apel București, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care inițial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu, scrie Agerpres. După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizați fiind și notarul Jan Andrei, soțul Laurei Andrei, șefa Tribunalului București.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.