Listele PSD Vaslui sunt deschise de consoarta zdruncinată a baronului Buzatu și de cocalarul arivist Eduard Popică, ginerele unui rege zonal al asfaltului, implicat într-un asasinat. Șaormarii flămânzi Solomon și Stativă ocupă și ei locuri eligibile la Camera Deputaților


Listele PSD Vaslui sunt deschise de consoarta zdruncinată a baronului Buzatu și de cocalarul arivist Eduard Popică, ginerele unui rege zonal al asfaltului, implicat într-un asasinat. Șaormarii flămânzi Solomon și Stativă ocupă și ei locuri eligibile la Camera Deputaților

Senatoarea Gabriela Crețu, consoarta baronului de Vaslui, care reclama recent că se „extrag informații” din ea, a ajuns propunerea nr 1 pentru Senat a PSD Vaslui, după ce lista votată de primarii social-democrați ai județului, potrivit căreia doamna ar fi rămas cu buza umflată la parlamentare, ocupând abia a 4-a poziție, a suferit o serie de ajustări operate chiar de soțul Dumitru Buzatu. „Lista a fost ordonată în funcție de capacitatea fiecărui candidat, de calitatea umană, plus multe alte calități care se cer pentru a fi deputat sau senator”, le-a explicat Buzatu primarilor nemulțumiți de modificări.  

Astfel, Gabriela Crețu a ajuns în fruntea listei, la loc eligibil pentru cel de-a treilea mandat de senator. Cât de competentă este soția președintelui etern al CJ Vaslui și de ancorată  în realitate, mai ales în cea a județului năpăstuit pe care ar trebui să-l reprezinte, a văzut o țară întreagă cu ocazia bulversantului episod din „România, Te iubesc” când părea mai degrabă pacientă a unui spital de tulburări nervoase decât membră a Parlamentului.  VIDEO AICI

Lista pentru Camera Deputaților este și mai interesantă.  

Prima poziție i-a revenit lui Eduard Popică, un parvenit cu damf de coclar, care etalează un lux ostentativ - ceasuri de aur, haine de firmă, bolizi de sute de mii de euro, locații extravagante - într-un contrast izbitor cu sărăcia lucie a județului. Cu experiență puțină spre deloc în administrația publică, dar cu conexiuni la nivelul conducerii PSD Vaslui, Popică a fost numit prefect (de Vaslui) de către Sorin Grindeanu, primul din cei trei premieri PSD controlați de Liviu Dragnea. 

Ascensiunea sa politică se datorează mai ales familiei pline de bani a soției, Mirabela Savin, fiica lui Emil Savin, proprietarul SC Transmir SRL, una din cele mai importante firme de asfaltări din județul Vaslui, companie abonată la contracte cu statul, firește. Printre altele, Mirabela Savin este și proprietara Pensiunii Mira, acea pensiune luxoasă din apropierea Bârladului unde, în luna mai, în plină pandemie și stare de alertă, s-au reunit toți greii PSD pentru o consfătuire de taină. S-au și pozat iritând opinia publică pentru că nu erau distanțați și nici nu purtau mască sanitară.

 

Popică este, așadar, ginerele lui Emil Savin, milionarul îmbogățit din contractele uriașe ce i-au fost atribuite ani la rând de CJ Vaslui, câștigând practic majoritatea licitațiilor pe partea de asfaltări. În plină criză economică mondială, prin 2010, Emil Savin reușea să-și tripleze cifra de afaceri (cu ajutorul acelorași contracte cu statul). A fost călcat de DNA, a fost anchetat, acuzat, cercetat pentru fapte de violență și chiar și pentru omor, dar a reușit să scape.  

Milionarului Savin îi place să trăiască pe picior mare, să epateze și să-și răsfețe partenerii de afaceri, adică pe importanții bugetari ai județului, astfel că a achiziționat, printre alte bogății și proprietăți, și un vast domeniu de vânătoare unde s-au întâmplat o crimă abominabilă, dar și alte accidente sângeroase. În 2018 un copil de 13 ani, folosit pe post de gonaci, a fost împușcat de cumnatul inspectorului-şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. Copilul a supraviețuit.

Cu patru ani înainte de acest incident, în 2014,  o crimă cu ecouri în toată țara se întâmpla pe același domeniu. Bănuit inițial că el este autorul, milionarul Savin a fost ulterior scos de sub urmărire, cercetările îndrepându-se împotriva unui alt ginere de-al său, Cornel Șelaru. Acesta din urmă ispășește, în prezent, o condamnare de 16 ani pentru că a urmărit și călcat intenționat cu mașina un cioban aflat pe domeniul de vânătoare al socrului Savin. În acelaşi dosar, Emil Savin a fost cercetat pentru lovire şi alte violenţe, milionarul atacându-l și lovindu-l cu o bâtă de baseball pe un alt cioban, care a reuşit să fugă şi să se ascundă. Iniţial, ciobanul supravieţuitor a declarat că la volanul maşinii se afla Emil Savin, dar anchetatorii au „crezut” în declarațiilor milionarului și ale ginerelui acestuia și au stabilit că cel care a comis omorul a fost Cornel Şelaru. Ciobanul supraviețuitor a fost convins pe parcursul anchetei să-și retragă plângerea împotriva lui Savin pe care îl acuzase că l-a lovit „cu o bâtă în cap, pe spate şi peste picioare, iar inculpatul Şelaru Cornel i-a luat din mână băţul şi l-a lovit cu el peste picioare, cei doi provocându-i martorului leziuni ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale, conform raportului de expertiză medico-legală” (fragment din hotărârea judecătorilor care au dispus condamnarea lui Șelaru la 16 ani de închisoare).  

Interesant este că ginerele asasin a fost cercetat și ulterior judecat, printr-o dispoziție a Curții de Apel Iași, în stare de libertate. I se interzise doar să vorbească cu socrul său cu care împărțea aceeași vilă somptuoasă în orașul Murgeni.  Justiție independentă. Sentința a fost pronunțată abia după patru ani. 

Eduard Popică și Mirabela Savin s-au căsătorit în 2016, iar naș de cununie le-a fost deputatul PSD Adrian Solomon, unul dintre cei doi șaormari pesediști care au făcut scandal, în luna iulie,  într-un fast food din Centrul Vechi al Capitalei, după ce li s-a atras atenția că nu purtau mască sanitară.  

 

Solomon ocupă poziția a doua pe listele PSD Vaslui pentru Camera Deputaților, iar colegul de șaorma și tămbălău, Irinel Stativă, poziția cu numărul 3. 

Cei au fost amendați de polițiști. Solomon, care a avut și o serie de aprecieri xenofobe față de un angajat de origine turcă al șaormeriei, a reclamat ulterior că "totul este un abuz al unor polițiști mult prea puțin școliți".  Mai mult, el s-a victimizat spunând că este ținta unui linșaj mediatic "care are la bază cele 140 de milioane de euro date de către guvernul Orban ca să cumpere presa”.

 

La vremea respectivă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că respectivii deputați nu vor mai fi prezenți pe listele de candidați. „Este nescuzabil. Am avut o discuție cu colegii mei. Dacă mă întrebați de o sancțiune în ceea ce îi privește pe cei doi, cred că e responsabilitatea organizațiilor din care fac parte. Am o opinie personală, azi i-am și sunat (pe cei de la restaurant – n.r.) și mi-am cerut scuze în numele meu și al colegilor mei. Mi se pare un lucru de bun simt”, a spus Ciolacu.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.