Chinezii de la CEFC, partenerii de afaceri ai fiului prezidențiabilului SUA Joe Biden, au vrut să cumpere compania-mamă a Pro TV-ului


Chinezii de la CEFC, partenerii de afaceri ai fiului prezidențiabilului SUA Joe Biden, au vrut să cumpere compania-mamă a Pro TV-ului

La sfârșitul anului 2017, Grupul CEFC China Energy Company Ltd. s-a aliat cu compania ceho-slovacă Penta Investments și a oferit circa 2 miliarde de dolari pentru achiziția Central European Media Enterprises (CME), compania-mamă a postului românesc Pro TV. CEFC este entitatea comercială privată chineză cu care familia Biden a înființat o companie, prin care milioane de dolari au fost transferate în conturile fostului vicepreședinte al SUA, Joe Biden, ale fiului și fratelui său.

Central European Media Enterprises face parte din grupul american Time Warner, achiziționat de concernul telekom american AT&T. „Time Warner” deține o participație de 42,4% la CME. 

Vânzarea CME a devenit o posibilitate, după ce grupul AT&T a convenit preluarea Time Warner pentru 85 de miliarde de dolari, în octombrie 2016. Tranzacția s-a finalizat în 2018.

CME deține în România posturile PRO TV, PRO TV Internațional, Acasa, Acasa Gold, PRO Cinema, Sport.ro și MTV România, precum și mai multe site-uri.  Totodată, în operațiunile de pe piața românească sunt incluse și posturile din Republica Moldova, respectiv PRO TV Chișinău și Acasă în Moldova.

Chinezii, interesați și de fostul Grup Rompetrol

CEFC China Energy Company Ltd., companie privată, a fost interesată și de achiziția unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.  Este vorba de compania creată în urma vânzării Grupului Rompetrol, deținut de Dinu Patriciu, către KazMunaiGas.

CEFC era evaluată la acea vreme la circa 40 de miliarde de dolari. Un procent important de acțiuni, în valoare de 9 miliarde de dolari, îl deținea gigantul rusesc „Rosneft”.

Citește și:

România - țara în care Hunter Biden a negociat cu partenerii săi de afaceri chinezi de la CEFC. Compania chineză voia să cumpere „Rompetrol”. Legătura Hunter Biden-Puiu Popoviciu, oficial anchetată de Senatul SUA. AFACERILE FAMILIEI BIDEN (episodul 4)

Ambele afaceri ale CEFC din România, cu puternice conotații geostrategice,  au eșuat, pentru că, în martie 2018, președintele CEFC, Ye Jianming a fost reținut de organele chineze sub acuzația de corupție și este dat dispărut din acel moment. Compania sa, CEFC China Energy Company Ltd., este în momentul de față în faliment.

Ye Jianming era și consilier al președintelui Cehiei, Milos Zeman, unde CEFC a făcut numeroase achiziții, inclusiv în media. „Bloomberg” a scris că Ye Jianming a fost partener al Armatei Chinei.

„Barosanul”

Membrii familiei Biden au negociat cu CEFC înființarea unei companii, „SinoHawk Holdings”. Un mail publicat tot de Fox News, datat 13 mai 2017, conține discuții despre „pachete de remunerare” pentru șase persoane angajate în crearea companiei.

Împărțirea acțiunilor, și implicit a profiturilor companiei, avea să fie următoarea: „20 pentru H [Hunter Biden- n.red.], 10 pentru Jim (James Biden- n.red.)” și „10 deținut de H pentru <<Barosanul>>?”.

„Barosanul” este nimeni altul decât fostul vicepreședinte al SUA din acea vreme, Joe Biden, tatăl lui Hunter Biden.

Foto: Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.